Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Diacov, despre situația din UTA Găgăuzia: „Nu trebuie să-i permitem unei regiuni întregi să se urce pe baricade”

17 mai. 2023,, 09:15   Politică
4531 2

Fostul lider PD, Dumitru Diacov, se declară „foarte îngrijorat” de situația din UTA Găgăuzia și se teme că totul va evolua într-un conflict intern.

Iar ex-președintele PL, Dorin Chirtoacă, consideră partidele care încalcă legea, în ceea ce privește finanțarea, trebuie scoase în afara legii. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 16 mai a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Sunt foarte îngrijorat de ceea ce se întîmplă în Găgăuzia. Mă tem să nu se ajungă la anii 91-92. Noi nu trebuie să-i permitem unei regiuni întregi să se urce pe baricade. De ce s-a permis înregistrarea acestui candidat? Se știa foarte bine cu cine avem de furcă de la alegerile din Bălți, Orhei.

Mă tem că lucrul ăsta va deraia într-un conflict între o regiune importantă a Republicii Moldova și Chișinău, important pentru Bruxelles, de exemplu, care va dori să avem liniște, pace în țară, să ne înțelegem, adică Guvernul central să se înțeleagă cu orice autonomie, pentru că în Europa, nu se acceptă conflicte”, a spus Dumitru Diacov.

Fostul lider PL crede că dacă existe probe ce dovedesc fapte de corupție, acestea trebuie prezentate și totul să decurgă conform legii.


„Oricine care încalcă legea pe partea de finanțare a partidelor politice trebuie scos în afara legii. Dacă asta nu se va face, nu va exista niciun fel de integrare europeană. UE nu poate primi un stat unde partidele cumpără, organizațiile criminale își fac partide. Legat de alegeri, trebuie să fie probele puse pe masă, dacă există probe că s-a făcut corupție și au votat morții și cine nu este în țară, atunci conform legii”, a menționat Chirtoacă.

Reamintim că în cadrul perchezițiilor în UTA Găgăuzia, ofițerii CNA au ridicat documente în cadrul anchetei privind finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerea bașcanului din regiune, mai exact listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat. Potrivit CNA, există bănuieli rezonabile, precum că în ele au fost incluse persoane decedate, dar și care se află peste hotare, iar voturile ar fi fost exprimate în numele acestora.

Totodată, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a conturat o suspiciune rezonabilă că un număr semnificativ de alegători ar fi fost aduși organizat din alte raioane cu scopul de a vota în favoarea candidatului susținut de Partidul Șor.

Ulterior, deputații Adunării Populare a Găgăuziei au votat unanim o rezoluție prin care sprijină decizia CEC a Găgăuziei de a recunoaște rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii.

Fostul deputat al Adunării Naţionale, Serghei Burgudji, a spus că hotărîrea de a susține decizia CEC a Găgăuziei nu are forță juridică.

Iar candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, care a cîștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, a salutat hotărîrea, menționînd că este un legală.

„Referitor la ședința excepțională, eu cred că ei au dreptul să facă acest lucru, deoarece la moment ei acționează în temeiul legii Găgăuziei, în comparație cu actuala guvernare”, a spus Guțul.

Legile Republicii Moldova trebuie respectate și aplicate, iar alegerile trebuie să fie libere și corecte, a spus deputatul PAS, Dorian Istratii, în urma perchezițiilor efectuate de CNA la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei. „Nu te poți autoproclama bașcan călcînd în picioare legile țării”, a subliniat acesta.

4
0
0
1
42

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?