Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Diacov despre organizarea referendumului concomitent cu alegerile prezidențiale: Va fi multă gălăgie

6 feb. 15:00   Politică
2510 0

Dumitru Diacov, fost deputat și ex-președinte al Parlamentului Moldovei, și-a exprimat preocuparea privind intenția de organizare a unui referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din R. Moldova.

În cadrul emisiunii 7 Zile de la Cinema1, Diacov a subliniat că o astfel de suprapunere ar putea să nu fie în interesul cetățenilor și ar putea genera multă "gălăgie".

"Avînd în vedere tradițiile moldovenești, presupun că va fi multa gălăgie. Acei care vor avea candidații lor la prezidențiale și o sa intre în competiție cu actualul președinte, o să spună că integrarea europeană este ideea noastră, ceilalți o să vină și o să spună nu, este meritul nostru....nu știu ce o să nască partidele politice, și atunci o să avem o gălăgie neplanificată, neprevăzută și nedorită, avînd în vedere cultura politică moldovenească. Sigur că din punctul meu de vedere ar fi foarte de nedorit acest lucru.", a spsu Diacov

Politicianul a făcut un apel la guvernare să reconsidere planificarea referendumului de aderare la UE pentru a evita suprapunerea cu alegerile prezidențiale.

" Aș îndemna guvernarea să fie foarte atenți, să mai cîntărească, să mai vadă. Acum ni se pare nouă că totul va fi bine, dar după ce se va întîmpla va fi tîrziu de judecat. Asta sigur că o să se reflecte asupra stării de spirit. Dacă va fi organizat, va fi în turul 1. Dar de la primul tur la turul doi sînt două săptămîni. Atunci, o să ai rezultatul practic al acestui referendum, și atunci rezultatul practic poate să vină în cap la cel care l-a organizat dacă rezultatul va fi știrbit. Eu le-aș spune să fie foarte atenți, să mai cîntărească, să mai vadă, nu cred că el este necesar pentru alegerile prezidențiale," a îndemnat Diacov, sugerînd că o astfel de decizie ar trebui luată cu mare grijă pentru a asigura claritatea și echitatea procesului democratic în Moldova.


Totodată, politicianul, a subliniat că, în timp ce multe țări au recurs la referendumuri ca parte a procesului de aderare la UE, acestea au fost organizate în mod tradițional la finalul negocierilor.

"Mai multe țări care au aderat în ultimii ani la Uniunea Europeană au făcut acest referendum, ele însă au fost organizate la finalul procesului de aderare," a declarat Diacov, subliniind că aceste referendumuri au servit ca un act culminant, demonstrînd sprijinul popular pentru aderarea la UE.

24
2
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?