Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Deputații din Moldova și Ucraina au fost invitați să se alăture Parlamentului European în calitate de "observatori"

25 oct. 2023,, 13:15   Politică
2855 0

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a invitat deputații din Ucraina și Moldova să se alăture în calitate de "observatori", pe perioada în care ambele țări așteaptă să adere la UE.

Despre acest lucru a anunțat RBC-Ucraina cu referire la Politico.

"Putem merge chiar mai departe, avînd membri observatori în acest Parlament - acestea sunt lucruri importante pentru populație. Acest lucru depinde de ce se va întîmpla în decembrie", a spus Metsola.

Șeful Parlamentului European a adăugat că dacă țările, în special Moldova și Ucraina, privesc în direcția Europei, atunci " Europa ar trebui să-și deschidă larg ușile".

Potrivit acesteia, membrii Parlamentului European-observatori din partea Ucrainei și Moldovei nu vor avea drept de vot și vor fi numiți, dar vor avea locuri în instituție, care "în orice caz" vor crește de la 705 la 720 de membri după alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2024.
Metsola a adăugat, de asemenea, că pentru introducerea deputaților-observatori va trebui de păstrat legătura cu grupurile politice ale Parlamentului și de luat în considerare posibilitatea de a propune același lucru celor șase țări candidate din Balcanii de Vest, care așteaptă și ele aderarea la UE.


Răspunzînd la întrebarea cu privire la riscul de a da speranțe false că Ucraina va putea să adere la UE mai repede decît este posibil, Metsola a spus că fiecare țară "are propriul drum".

Trebuie remarcat faptul că, conform regulilor Parlamentului European, numai după semnarea unui acord oficial de aderare, membrii Parlamentului European își pot ocupa locurile, ceea ce poate dura ani de zile.

4
2
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?