Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4010

Deputații, despre compensațiile acordate pentru perioada rece a anului

9 oct. 2023,, 11:00   Politică
3804 0

O bună parte din deputați nu vor fi eligibili pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. O spun chiar aleșii poporului, care afirmă că mecanismul care va fi pus în aplicare nu le va permite acest lucru, întrucît ar avea venituri consistente.

Alții s-au lăudat că nici anul trecut nu s-au înscris pentru a primi ajutor din partea statului, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

„Nu cred că voi fi eligibil pentru a beneficia de compensații. Să vedem tariful. Cert este că tariful va fi mai jos și că guvernul va veni cu compensații. Cel mai probabil toți deputații nu vor fi eligibili pentru a beneficia de compensații.”

„Eu niciodată nu am aplicat și nu cred că în acest an o voi face. - Aveți bani destui? - Nu, dar cred că sînt persoane mai vulnerabile.”

„Nu m-am înscris nici anul trecut. Consolați-i pe alții în privința asta. Mă supără că veniți cu așa întrebare la mine.”


Cetățenii care vor să beneficieze de compensații la gazele naturale și energia termică, în perioada rece, se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md, începînd cu 1 noiembrie. Și, întrucît Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că înregistrarea în sistemul informațional se va face ca și anul trecut, completînd o cerere online, în baza căreia familiei îi este atribuit automat un grad de vulnerabilitate energetică, iar persoanele care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale sunt îndemnate să apeleze la asistenții sociali sau bibliotecarii din localitate pentru a fi ajutați, i-am întrebat pe aleșii poporului dacă pentru munca făcută în plus aceștia ar merita o remunerare suplimentară.

„Nu cunosc care este încărcătura, dar cred că este bine să ajutăm oamenii în etate.”

„Această întrebare ar fi oportună prim-ministrului Republicii Moldova. Noi am crescut salariile la unele categorii de cetățeni. Da, ei nu se regăsesc în această listă. Sper că se vor regăsi în lista întocmită începînd cu 1 ianuarie 2024”.

Potrivit autorităților, anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi.

Anterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că în sezonul rece 2023-2024, compensațiile pentru gazele naturale și energia termică vor fi mai mici.

Potrivit acestuia, valoarea ajutorului la contor nu va fi la nivelul de anul trecut, fiindcă prețul reglementat la energie ar putea fi mai mic, dar și resursele financiare alocate în acest sens nu vor fi la fel de mari.

2
2
1
2
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?