Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Deputat PSRM: Vom monitoriza ca evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor să fie corectă

10 iun. 2022,, 12:00   Politică
2426 0

PSRM va monitoriza ca procesul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor să fie corect, a declarat deputatul socialist Vasile Bolea, cu referire la activitatea așa-numitei Comisii pre-vetting, transmite Noi.md.

Chiar dacă PSRM s-a opus modelului de pre-vetting propus de PAS contestîndu-l și la Curtea Constituțională, acum formațiunea sa va monitoriza, prin reprezentantul său în comisie, ca evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor să fie corectă.

"Vom veghea ca viitorul membri în CSM și CSM să nu se îngălbenească", a declarat deputatul în emisiunea "Joi cu Liliana Barbăroșie".

"Cu toate că noi am fost împotriva modelului respectiv al proiectului de lege, noi totuși am delegat un reprezentant în comisie. Vom monitoriza cum va activa această comisie, vom monitoriza ca toate procedurile să fie în conformitate cu legea, să nu se întîmple ca viitori candidați pentru funcția de mebmru al CSM sau Consiliului Procurorilor "să se îngălbenească". Ce ține de riscurile acestei reforme, trebuie să ne uităm la ceea ce s-a întîmplat în Albania, în Ucraina și ceea ce de fiecare dată a vorbit Comisia de la Veneția: pentru realizarea unor asemenea reforme trebuie de fiecare dată un consens larg politic. În Albania această reformă a avut un consens larg și a început cu modificări la Constituția țării lor, modificări susținute unanim în Parlament", a relatat Bolea.

De cealaltă parte, președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, afirmă că riscul politizării acestui structuri nu există. Principala problemă ar putea apărea în urma plecărilor masive din sistem, ca urmare a evaluării.


"Eu am auzit scepticimul judecătorilor și procurorilor înainte de lege, dar cînd au văzut componența comisiei - nu am auzit pe nimeni să pună la îndoială corectitudinea acesteia. Componența comisiei a fost gîndită așa încît politicul să nu mai aibă niciun control asupra procedurilor ulterioare, ei își fac activitatea singuri. Există alte riscuri - 1.nu vom avea oameni care pe o perioadă scurtă de timp să preia locul celor care vor pleca din sistem și 2. acest proces se va lungi o perioadă îndelungată, vorbim de 3-4 ani", a spus Gribincea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?