Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Departamentul de Stat al SUA este îngrijorat de posibilele planuri de destabilizare a situației din Moldova

16 feb. 2023,, 14:30   Politică
2897 0

Statele Unite ale Americii sunt "profund îngrijorate" de informația apărută privind planurile Rusiei de a destabiliza situația din Moldova.

Despre acest lucru a declarat într-un interviu acordat Radio Liberty asistentul secretarul de Stat pentru Afaceri europene și eurasiatice, Karen Donfried, scrie "Adevărul European".

"Cred că noi cu toți cunoaștem prea bine scenariul rusesc. Am văzut ce a făcut Rusia în multe locuri, inclusiv în Moldova, inclusiv în Ucraina, inclusiv în Georgia. Lista poate continua", a spus Donfried.

Ea a adăugat că Statele Unite sînt "în contact foarte strîns cu partenerii noștri moldoveni în acest moment critic și susținem cu tărie președintele moldovean, Maia Sandu".

Donfried a menționat că Republica Moldova se află într-o poziție geografică vulnerabilă, avînd în vedere războiul Rusiei în Ucraina vecină și situația din Transnistria, unde Rusia își ține trupele.

Anterior, SUA au declarat că în prezent nu văd o amenințare militară directă la adresa Moldovei.

Despre acest lucru a declarat la un briefing șeful Serviciului de presă al Departamentului de Stat, Ned Price, menționînd că Washingtonul este "profund îngrijorat de informațiile privind o așa-numită ”conspirație atribuită Rusiei pentru a destabiliza Guvernul ales democratic al Moldovei".

Potrivit lui, Statele Unite lucrează îndeaproape cu Moldova pentru a crea "stabilitate politică pentru a contracara cu eforturi pe termen lung".


"În prezent, noi nu vedem o amenințare militară directă la adresa Republicii Moldova. Sîntem în strînsă legătură cu partenerii moldoveni. Susținem cu tărie Președintele Maia Sandu și așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea cu noul guvern", a spus Price.

La rîndul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că Rusia înregistrează o dorință maniacală a Ucrainei și a Occidentului de a submina poziția Moscovei în mecanismul "5+2" privind reglementarea transnistreană.

"Există cu siguranță o astfel de dorință maniacală a Kievului și a celor din Uniunea Europeană care îl conduc, în primul rînd, de a submina pozițiile rusești în mecanismul "5+2", care se ocupă de reglementarea transnistreană, de a slăbi legăturile noastre cu Găgăuzia și de a declara Federația Rusă vinovată de toate necazurile Moldovei, de a cere retragerea forțelor noastre de menținere a păcii, a grupului nostru de militari, care păzesc depozite uriașe de muniții de la Colbasna", a spus Serghei Lavrov, răspunzînd solicitării de a comenta declarațiile privind presupusele intenții ale Rusiei de a destabiliza situația din Moldova.

Lavrov a declarat că Rusia ar dori să aibă relații bune cu Moldova, dar aceasta este o "stradă cu două sensuri".

"Vrem să avem relații bune cu prietenoasa, multinaționala Moldova, dar aceasta este, desigur, o stradă cu două sensuri", a spus Serghei Lavrov.

"Politicienii care au preluat acum puterea în această țară și care, în general, și-au declarat dorința de a adera la Uniunea Europeană și aproape să se reunească cu România sau chiar să ceară NATO să le asigure securitatea, acești politicieni totuși nu reflectă interesele poporului lor. Acolo există îndemnuri de a organiza alegeri anticipate, aceasta este problema internă a Moldovei, dar noi nu simțim deloc plăcerea de a folosi această țară prietenoasă în scopuri anti-ruse", a adăugat el.

"Autoritățile moldovenești, prin retorica anti-rusă vor să distragă atenția de la acuzațiile pentru eșecul în politica internă", a spus Serghei Lavrov.

2
0
1
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?