X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Declarație: „Ar fi o prostie și chiar crimă să intrăm în noul an fără un Cabinet de miniștri funcțional”

16 dec. 2020,, 12:08   Politică
4009 2

Afirmațiile precum că Moldova își poate permite luxul de a intra în noul an fără un guvern funcțional, capabil să conducă o țară aflată într-o situație gravă de pandemie și criză economicăб ar fi nu numai o prostie, dar și o crimă.

Opinia aparține șefului biroului TASS în Moldova Valeri Demidețchi și a fost exprimată în special pentru eNews, comentînd îndemnurile lansate de noul președinte al țării, Maia Sandu, și opoziția parlamentară, la demisia voluntară a Guvernului Chicu în vederea provocării alegerilor parlamentare anticipate, transmite Noi.md.

El a menționat că acțiunile Maiei Sandu pot fi ușor înțelese - președintele ales nu are autoritatea de a rezolva problemele țării, așa cum în Parlament nu există o majoritate a deputaților care ar forma o nouă coaliție de guvernare și un guvern în sprijinul ei. Între timp, încrederea cîștigată la alegeri este foarte limitată în perioada de criză și fiecare politician știe că alegătorii sînt doar un pas de la dragoste la ură. Și numărătoarea inversă deja a început.
Valeri Demidețchi a atras atenția asupra faptului că opoziția propune să folosească presiunea străzii pentru a apropia alegerile dorite. În mass-media au apărut chiar îndemnuri din partea unor „experți” de a convoca „Marea Adunare Națională”.

„Chiar dacă lăsăm deoparte un mod foarte dubios, și cel mai important, ilegal de a rezolva problemele tuturor cetățenilor țării la un miting cu participarea a cîteva mii de susținători ai unuia sau altui partid, aceste îndemnuri în mijlocul unei pandemii arată ca un cinism direct. Fiți de acord, este puțin probabil ca o persoană rezonabilă să califice drept decent și responsabil un politician care, de dragul obiectivelor sale, este gata să adune mulțimi de oameni în vremuri grele, cînd fiecare zi aduce tot mai multe recorduri la decesele provocate de coronavirus. Și în același timp susține că este gata să-și dea viața pentru binele oamenilor ...”, a spus șeful Reprezentanței TASS în Moldova.

Potrivit lui, în același timp, mulți observatori au impresia că opozanții noștri înfocați dau buzna într-o ușă deschisă - la urma urmei, Partidul Socialiștilor, care are cea mai mare fracțiune, s-a pronunțat deja în favoarea dizolvării Parlamentului care s-a compromis și a invitat colegii din alte partide să se așeze la masa negocierilor pentru a discuta cînd vor fi organizate alegerile anticipate.


Astfel, Președintele în exercițiu, Igor Dodon, crede că acestea ar putea avea loc din mai pînă în iunie. Tovarășul lui Sandu, Litvinenko, insistă pe lunile aprilie-mai.

„Deci, poate ar fi mai ușor să se așeze și să se înțeleagă decît să poarte oamenii prin piețe în plina pandemie? Este clar că nu va fi ușor să ajungă la un acord, deoarece propunerea de dizolvare a Parlamentului nu a încîntat majoritatea deputaților”, a menționat Valeri Demidețchi.

Potrivit acestuia, campania prezidențială a arătat că doar socialiștii, Partidul Sandu și, probabil, Partidul „Șor” sînt pregătiți pentru noile alegeri. Restul forțelor politice, inclusiv democrații lui Pavel Filip, ceea ce a rămas din Pro-Moldova a lui Andrian Candu și alte partide, sînt înspăimîntați de perspectiva alegerilor, deoarece, evident, nu vor accede în următorul parlament. Ceea ce îi va face să caute salvarea de la dizolvarea parlamentului în alte formate de coaliție și alianțe.

Conform legilor noastre, președintele trebuie să aibă următoarele motive pentru a dizolva parlamentul: demisia Guvernului și eșecul încercărilor de a numi unul nou în termen de 45 de zile sau imposibilitatea activității legislative a Parlamentului în termen de 3 luni. Însă pe lîngă faptul care dintre aceste opțiuni să aleagă, deputații urmează să rezolve la masa negocierilor o altă întrebare, mai importantă în opinia mea - cine se va ocupa de soluționarea celor mai complexe probleme cu care se confruntă țara, atîta timp cît „membrii de partid” și „experții” care le deservesc vor face ceea ce le place – vor împărți promisiuni electorale și vor arunca noroi unul peste celălalt.

„Afirmațiile precum că noi putem să ne permitem luxul de a intra în noul an fără un Cabinet de miniștri funcțional în condiții de pandemie și criză economică, în opinia mea, ar fi nu numai o prostie, dar și o crimă”, a subliniat Valeri Demidețchi, întrebîndu-se ce vor da noile alegeri țării?

„Judecînd după rezultatele campaniei prezidențiale, configurația viitorului parlament va fi aproximativ aceeași cu cea actuală. Vremurile în care Partidul Comunist a cîștigat majoritatea în parlament la alegeri au trecut, iar regulile jocului s-au schimbat. Aceasta înseamnă că în viitoarea adunare legislativă deputații vor trebui din nou să se înțeleagă asupra unei coaliții. Socialiștii vor domina flancul stîng, susținătorii Sandu – cel drept. Probabil că vor fi suplimentați de deputații Partidului Nostru al lui Renato Usatii și cei de la Partidul „Șor”, în mîinile cărora, ca și în cazul lui Plahotniuc care a fugit din țară, se va pomeni „un titlu de aur”... Și dacă vor folosi acest titlu în același mod ca și oligarhul dat în căutare, ce vor face? Înapoi în piață? Chiar nu vreau ca noi să ajungem ca într-un banc cunoscut. Înainte de alegerea mea, țara era pe marginea unei prăpastii! – Iar după? A făcut un pas decisiv înainte!”, a menționat Valeri Demidețchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?