X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Curtea de Conturi respinge acuzațiile Platformei DA

12 feb. 2022,, 10:47   Politică
2302 0

Curtea de Conturi dezminte „falsurile” privind auditul Moldovagaz și răspunde acuzațiilor Platformei DA. Instituția menționează că auditul este realizat „în conformitate cu standardele internaționale”.

„Misiunea de audit se realizează în conformitate cu Standardele Internaționale de Audit, elaborate și promovate de Organizația Internațională a Instituțiilor Supreme de Audit INTOSAI, puse în aplicare de Curtea de Conturi conform cerințelor art. 49 din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, ratificat prin Legea nr. 112 din 02.07.2014, cadrul normativ-metodologic instituțional aferent, precum și prevederile Legii nr. 260/2017 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, Legii contabilității și raportării financiare nr. 287/2017 și altor acte normative care reglementează domeniul auditat.

În aceste condiții, menționăm că auditul a demarat la data de 10 ianuarie curent, echipa de audit solicitînd de la multiple entități relevante auditului, informații, rapoarte, decizii, acte de control etc. pentru perioada 1999-2021.

La momentul elaborării și aprobării proiectului de Lege privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale, Curtea de Conturi l-a avizat pozitiv, deoarece este în strictă conformitate cu cerințele standardelor internaționale de audit INTOSAI, aplicarea cărora în Republica Moldova este obligatorie pentru toate instituțiile antrenate, în virtutea art. 49 din Acordul de Asociere RM – UE", se arată în declarația Curții.

În privința activității președintelui Curții de Conturi, Marian Lupu, în calitate de Director la Departamentul de relații economice externe în cadrul Ministerului Economiei în anul 1999 și invocatul „ajutor juridic și tehnic acordat Gazpromului” Curtea menționează că informația distribuită "este la fel un fals".


"Această entitate structurală a Ministerului Economiei niciodată nu a avut tangență cu Gazprom sau Moldovagaz și nu a avut în competența sa subiecte care vizează sectorul energetic, privatizările și raporturile de proprietate", se mai menționează în comunicat.

Menționăm că Platforma DA a cerut în această săptămînă demisia conducerii Curții de Conturi. De asemenea, formațiunea a cerut modificarea urgentă a Legii privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale prin introducerea expresă a perioadei auditate 1999-2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?