X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Corupția poate fi învinsă cu lefuri decente, nu cu populism și demogagie – declarație

9 feb. 2021,, 18:33   Politică
2756 11

Soluționarea problemei corupției în R.Moldova trebuie să înceapă cu majorarea substanțială a salariilor, deoarece majoritatea instituțiilor de stat sînt grav afectate de practica luării mitei. De această părere este deputatul PSRM Nicolae Pascaru, notează Noi.md.

"Corupția este o poblemă enormă pentru Moldova, practic este infiltrată în sistemul de stat masiv, 80 la sută din sistemul de stat este corupt. Iată și un exemplu: cum puteam noi să dăm ștampila care hotărăște un milion de lei la o persoană a cărei leafă este de 5000 sau 6000 de lei. Acesta este un paradox al corupției moldovenești. Cum putem cu un salariu de 6000 de lei să hrănim o familie, să plătim serviciile comunale, să ne asigurăm toate cheltuielile necesare? Este imposibil!".

Este un cerc vicios. Cînd duci copilul la grădiniță ești nevoit să dai mită, la școală dai mită, mergi la medic - dai mită. La noi în Moldova asta e realitatea. Cel care e procuror, judecător sau vameș ia mită. Treubie să ridicăm salariile tuturor, așa cum au făcut socialiștii în cazul medicilor. Omul care lucrează la stat trebuie și să fie remunerat pe măsură", a relatat Pascaru.

Deputatul mai spune că în primul rînd funcționarii de stat trebuie să aibă un salariu decent, astfel încît să fie ridicat statutul și prestigiul acestor meserii, iar oamenii să fie motivați să apere cu fermitate interesele statului.

"Statul trebuie să-și plătească lucrătorii, astfel ca juristul dintr-o Primărie să nu fure pămîntul municipal, dar să apere statul și să se bucure de un anumit statut, de un anumit prestigiu. Nu apăr corupții, ei trebuie să stea la pușcărie. În cazul miliardului furat, a delapidărilor de la Calea Ferată, dar și a altor sute de scheme cu afacerile statului, acești oameni trebuie închiși pe viață. Dar în primul rînd, Guvernul să vină cu programe concrete să ridicăm leafa minimum la 800 - 1000 de euro pe lună în Moldova. Mai ales la funcționarii de stat minim 1000 de euro. Atunci tu poți să lupți cu corupția, altfel asta este pur simplu demagogie și populism politic. Omul cu un salariu 4000, 5000 de lei pe lună este gata să facă orice pentru a-și salva famila. În primul rînd trebuie ridicată leafa, atunci omul nu va mai intra în sistem ca să fure", a spus Nicolae Pascaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?