X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Comrat: Scandal legat de promisiunea electorală a Evgheniei Guțul de a plăti pensionarilor un adaus lunar

21 oct. 2023,, 12:30   Politică
5515 0

După ce bașcanul Evghenia Guțul a anunțat că unele categorii de pensionari din autonomia găgăuză vor primi un adaos lunar la pensie, în valoare de 1 000 de lei, în sudul Republicii Moldova s-a pus problema privind legalitatea oferirii indemnizației.

Departamentul de Justiție din Comrat a dat un aviz negativ asupra documentului, indicînd încălcări ale legii cu privire la sponsorizare. Echipa bașcanului Evghenia Guțul avea de gînd să distribuie bani de la sponsori necunoscuți începînd cu luna octombrie, transmite Noi.md cu referire la moldova1.

Dispoziția în baza căreia locuitorii autonomiei cu pensia mai mică de trei mii de lei vor putea primi un adaus lunar de o mie de lei a fost aprobată în ultima ședință a Comitetului executiv. Pentru a primi banii, pensionarii trebuie să depună o cerere la Direcția Sănătate și Protecție Socială. În același timp, responsabili de acest proces nu știu cînd și de unde vor veni banii. În plus, s-a dovedit că Departamentul de Justiție de la Comrat a dat un aviz negativ documentului. După cum a explicat vicepreședintele Adunării Populare (AP), motivul este lipsa unui acord cu sponsorul, fără de care Direcția Sănătate pur și simplu nu va putea deschide un cont bancar la care să ajungă banii.

„În acest sens, Departamentul de Justiție și-a pregătit avizul, făcînd referire la cerințele relevante ale legislației privind caritatea și sponsorizarea, care impun, pe lîngă toate, încheierea de contracte și o serie de alte puncte importante. De ce este necesar acest lucru? Pentru a urmări originea finanțelor care vor fi alocate pentru aceste scopuri bune”, menționează vicepreședintele AP, Gheorghe Leiciu.

Între timp, Comitetul executiv a raportat că au fost deja colectate circa 15 mii de cereri pentru primirea unui supliment de pensie.


„Vreau să înțelegeți și opinia publică să înțeleagă că avizul Departamentului de Justiție este consultativ și are un anumit fundal politic”, spune consilierul bașcanului, Iurie Cuznețov.

Potrivit lui Cuznețov, procedurile legale sînt planificate să fie finalizate săptămîna viitoare. El respinge ipoteza că echipa lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, vrea să mituiască alegătorii înainte de alegerile locale.

„Acum, procesele care au loc sînt angajamentele și promisiunile care au fost făcute în timpul campaniei electorale pentru alegerile bașcanului”, afirmă consilierul bașcanului.

Între timp, un scandal a izbucnit în legătură cu adausurile la pensie promise de bașcan. Presa locală a publicat un mesaj în care un bărbat cu vocea asemănătoare cu cea a lui Cuznețov îi insultă pe găgăuzi. Ulterior, consilierul lui Guțul a făcut un recurs în care a calificat mesajul drept fals.

14
5
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?