X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Comisia Europeană anunţă că va începe analiza în detaliu a legislaţiei Republicii Moldova

18 ian. 11:30   Politică
2934 0

Comisia Europeană anunţă că va începe analiza în detaliu a legislaţiei Republicii Moldova, iar acesta este primul pas din procesul de aderare la Uniunea Europeană, după ce Consiliul European a decis în decembrie începerea negocierilor.

De asemenea, comisia lucrează la schiţa cadrului de negociere, document pe care îl va înmîna Consiliului pentru aprobare la următorul summit european, cel care va puncta deschiderea oficială a negocierilor de aderare, transmite Noi.md cu referire la Rador.ro.

După ce Consiliul European a dat, în decembrie, undă verde negocierilor de aderare, Comisia Europeană este cea care pune în funcţiune anumite mecanisme şi instrumente necesare procesului. Cu acestea va măsura unde se află Ucraina şi Republica Moldova faţă de legislaţia europeană şi ce trebuie să facă pentru a corespunde. Pe scurt, este vorba de respectarea acquis-ului comunitar. Primul pas este analiza în detaliu a actualei legislaţii a celor două state, iar aici Comisia a început să-şi formeze echipele de specialişti, aşa cum a procedat în privinţa negocierii aderării tuturor statelor care acum sunt membre ale Uniunii.

Totodată, Ana Pisonero, purtător de cuvînt al Comisiei pe probleme de extindere a Uniunii Europene a menționat că primul pas este acela de a forma echipele multidisciplinare, echipe care vor acoperi întregul aquis comunitar şi asta pentru că procesul de radiografiere a Ucrainei şi Republicii Moldova trebuie să ţină cont de tot corpul de drepturi şi obligaţii comune europene. Este vorba de 33 de capitole, grupate pe şase direcţii. Munca va începe imediat.

În paralel, însă, Comisia încă analizează modul în care Ucraina şi Republica Moldova au pus deja în aplicare ceea ce Uniunea Europeană le-a solicitat ca o condiţie pentru începerea negocierilor, în speţă un prim set de modificări legislative grupate pe şapte capitole.


În decembrie, Comisia observase că cele două state puseseră în practică peste 90% din recomandări, iar acum ar trebui să constate că ambele au aplicat integral solicitările. Însă pentru ca negocierile să înceapă oficial mai este nevoie de încă un document: cadrul de negociere, cel care cuprinde toate etapele, toate măsurile cerute şi toate instrumentele folosite de Uniune pentru a măsura felul în care cele două state se vor apropia de acquis-ul comunitar.

Comisia lucrează şi la acest document, pe care îl va prezenta Consiliului, iar adoptarea sa va puncta începerea oficială a negocierilor.

Simultan, Comisia Europeană a început pregătirea unui proiect de cadru de negociere pentru aderarea Ucrainei.

8
1
1
1
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?