Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Comisia Europeană a elaborat proiectul cadru de negociere pentru Moldova

20 mar. 18:15   Politică
1578 0

Comisia Europeană a elaborat proiectul cadru de negociere pentru Republica Moldova, document care stabilește regulile și structura negocierilor de aderare a unei țări la UE.

Despre asta a anunțat vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, care se află la Bruxelles și a oferit un comentariu pentru Financial Times, anunță Noi.md cu referire la protv.md.

Negociatorul șef al țării noastre a subliniat că țara noastră așteaptă adoptarea rapidă a acestuia de către cele 27 țări-membre ale UE, dar nu a precizat dacă acest lucru se va întîmpla mîine, cînd are loc o nouă reuniune a Consiliului European.

Renumita publicație britanică Financial Times a publicat ieri o scurtă analiză despre calea Republicii Moldova către integrarea în Uniunea Europeană. Articolul scoate în evidență stagnarea în stabilirea unei date pentru începerea negocierilor de aderare. Asta după ce, din decembrie, cînd liderii UE au aprobat deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina, nu s-au înregistrat progrese în acest sens și nu se cunoaște cînd va avea loc inițierea propriu-zisă a procesului. Corespondenții de acolo au discutat cu noiembrie.

Cristina Gherasimov, vicepremier pentru integrare europeană: „Moldova a îndeplinit toate cele trei recomandări stabilite de Comisia Europeană în noiembrie. Și am fi foarte recunoscători ca țările-membre să recunoască eforturile făcute pînă acum.”


Liderii UE urmează să discute mîine despre extinderea blocului comunitar în cadrul summit-ului Consiliului European. Nu se știe însă dacă va fi abordat și subiectul țării noastre. Am încercat să aflu de la autoritățile noastre mai multe detalii în acest sens, iar răspunsul pe care l-am primit este doar că sînt în așteptarea deciziei de la Bruxelles pentru organizarea primei Comisii interguvernamentale Moldova-UE. Pe de altă parte, Gherasimov a mulțumit Comisiei Europene pentru că a elaborat proiectul de cadru de negociere – un document care stabilește regulile și structura negocierilor de aderare a unei țări – și a declarat că Chișinăul „așteaptă cu nerăbdare adoptarea rapidă” a acestuia de către cele 27 țări-membre ale UE.

Cristina Gherasimov, vicepremier pentru integrare europeană: „Am dori să vedem un cadru de negociere care să ne permită să ne accelerăm agenda de reforme interne, astfel încît să putem adera la UE cît mai curînd posibil.”
Negociatorul șef al țării noastre se află de cîteva zile la Bruxelles, unde a avut întrevederi cu mai mulți oficiali, precizînd că a discutat despre progresele înregistrate de țara noastră pe mai multe domenii, cum ar fi justiție, libertate și securitate, controlul financiar și altele. Purtătorul de cuvînt al Guvernului a venit astăzi cu o explicație scurtă a ceea ce se întîmplă acolo.

Daniel Voda, purtătorul de cuvînt al Guvernului: „Întrevederi cu oficiali de rang diferit de la Bruxelles și conversațiile care sînt sînt pe analiza domeniilor sectoriale, uite aici este progresul nostru, ce avem de făcut în timpul apropiat. Deci, este o sincronizare a agendei noastre europene.

Daniel Vodă, însă, a evitat să spună dacă mîine va fi anunțată o dată cînd țara noastră va începe negocierile propriu-zise, sugerînd doar că au loc sesiuni consultative cu responsabilii de la noi și cei de la Bruxelles în ceea ce privește aproximarea legislației.

Daniel Voda, purtătorul de cuvînt al Guvernului: „În fiecare zi în această săptămînă se trec capitole noi, se iau pe capitole tematice. De exemplu, săptămîna trecută a fost domeniul concurenței, în această săptămînă este domeniul economic. Responsabilitatea doamnei Gherasimov la această etapă este ca să deschidă cît mai multe uși la Bruxelles în sensul comunicării cu partenerii a priorităților care sînt pe fiecare domeniu.”

Cristina Gherasimov a precizat într-un mesaj pe pagina sa că mîine și poimîine vor avea loc sesiuni explicative privind criteriul economic și achizițiile publice. Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022, Consiliul European a acordat Moldovei și Ucrainei statut de țări-candidate la aderarea la UE, iar pe 14 decembrie 2023 – a aprobat începerea negocierilor de aderare. Atunci se anunța că în luna martie ar putea începe negocierile propriu-zise, iar Moldova urma să îndeplinească trei recomandări ale Comisiei Europene, legate de numirea unui procuror general, finalizarea procesului de vetting la Curtea Supremă de Justiție și adoptarea unui set de legi privind deoligarhizarea.

3
0
0
0
26

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?