Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Cît de important este ca fiecare moldovean să participe la alegeri

17 mar. 2021,, 12:01   Politică
3046 0

Cetățenii moldoveni sînt de părerea că fiecare dintre noi trebuie să participăm la alegeri, dacă avem dreptul la vot. Datele sînt prezentate într-un sondaj de opinie, al Centrului de Analiză şi Investigaţii Sociologice CIVIS, la comanda PNUD Moldova, realizat după scrutinul prezidențial din anul trecut.

Sondajul a fost realizat în perioada 11 decembrie 2020 – 20 ianuarie curent. La sondaj au participat 1 510 respondenți. Cercetarea prezintă rezultatele datelor colectate pentru alegerile prezidențiale din 1 și 15 noiembrie 2020. Analiza datelor se face în comparație cu sondajul populației generale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și cel al populației generale pentru alegerile locale din 20 octombrie 2019, transmite realitatea.md.

Astfel, 98% din moldoveni sînt convinși că este important ca fiecare cetățean să participe la alegeri, însă doar 69% din respondenți recunosc că participă la alegeri de fiecare dată. De asemenea, 80 la sută dintre aceștia (în creștere cu 31% față de sondajul precedent desfășurat după alegerile parlamentare din 2019) susțin că nimeni nu le poate influența decizia de a merge sau nu la vot. 15% dintre cei chestionați afirmă că se pot lăsa convinși doar de membrii familiei și prieteni.

Cercetarea mai arată că 97% din respondenți sînt mulțumiți de modul în care a fost gestionat, pe timp de pandemie, procesul de votare în ziua alegerilor prezidențiale. 92% din cei care au răspuns afirmă că s-au simțit în siguranță și au declarat că participînd la alegeri au fost încrezători că nu se vor infecta cu virusul COVID-19. Conform respondenților, în aproape toate cazurile ar fi fost respectate măsurile de protecție în timpul exercitării dreptului de vot, cu excepția utilizării pixului personal.


Majoritatea celor care au participat la votare au rămas mulțumiți de toate aspectele organizării procesului electoral. Alte 33% din respondenți doresc să se implice în procesul electoral sub diferite forme, preponderent în calitate de observatori, voluntari și funcționari electorali. Alți 88% din respondenți (cu 8% mai mult față de studiu anterior) susțin că educația cetățenilor continuă în domeniul electoral este importantă, iar 84% (cu 13% mai mult față de studiul anterior) sînt siguri că aceasta poate contribui la o implicare mai activă a cetățenilor în cadrul alegerilor.

Sondajul mai arată că, nivelul de interes față de viața social-politică a țării a crescut semnificativ în comparație cu sondajele precedente (6,8 puncte față de 5,5 puncte), ceea ce înseamnă nivel de interes înalt, potrivit cercetării. În același timp, 4% din respondenți au observat nereguli în ziua scrutinului (în descreștere cu 5% față de studiul anterior). De asemenea, 41% dintre alegători au informat despre neregulile observate (dublu față de alegerile parlamentare din februarie 2019).

Studiul evidențiază și anumite deficiențe sistematice, cum ar fi că majoritatea secțiilor de votare deschise la prezidențialele din 2020 nu au fost dotate cu rampe de acces. Doar 33% din alegători au confirmat existența rampelor. Totuși, procentul este în creștere cu 10% față de studiul anterior. De asemenea, doar 12% din respondenți cunosc corect toate actele în baza cărora se poate vota pe teritoriul țării. Jumătate din respondenți (în scădere cu 8%) cunosc despre posibilitatea de a verifica datele personale din listele electorale la secțiile de votare și 32% (în creștere cu 5%) cunosc că pot face acest lucru și pe site-ul CEC.

Cercetarea a fost realizată în baza unui sondaj reprezentativ la nivel național, acoperind atît zonele rurale, cît și cele urbane. Grupul-țintă a fost populația cu drept de vot, în vîrstă de 18 ani și mai mult din 480 de localități. 74% din chestionare au fost realizate în limba de stat și 26% în limba rusă. Marja de eroare este de ± 2,5%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?