Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Circa 600 de membri ai ex-Partidului „Șor” vor fi privați de dreptul de a candida la alegeri

31 iul. 2023,, 10:38   Politică
3426 0

Membrii din conducerea ex-Partidului „Șor”, declarat recent neconstituțional, nu au dreptul să candideze la alegerile locale din acest an și nici la cele parlamentare sau prezidențiale din anul viitor.

Proiectul de lege a fost aprobat în lectura finală, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului – ultima din sesiunea curentă.

Deputații au votat modificarea potrivit căreia „Nu pot fi alese: […] pe o perioadă de la 3 la 5 ani de la data pronunțării hotărîrii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional”.

Totodată, atributele partidului politic declarat neconstituțional nu pot fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale și alți concurenți electorali.

În cazul în care se constată utilizarea unor asemenea atribute, acesta constituie temei pentru refuzul înregistrării partidului politic de către Agenția Servicii Publice.


Curtea Constituțională a pronunțat pe 19 iunie hotărîrea prin care Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional. Conform hotărîrii, acesta urmează a fi dizolvat, iar deputații aleși în Parlament pe lista formațiunii urmează să rămînă independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare. La cîteva zile distanță, pe 26 iunie, Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a anunțat că a creat o nouă formațiune politică – Blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări” (Ș.O.R). Ministrul Justiției a precizat că această formațiune nu va fi înregistrată, întrucît are o denumire asemănătoare cu cea veche.

5
0
2
2
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?