X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Ciolacu merge la Kiev pentru a clarifica aspectele privind tranzitul cerealelor ucrainene

24 sep. 2023,, 12:40   Politică
3102 0

Premierul Marcel Ciolacu va face o deplasare la Kiev, împreună cu mai mulţi miniştri, pentru a finaliza discuţiile ce vizează exportul de cereale ucrainene pe teritoriul României. Totodată, oficialul român a menționat că intenționează să discute și cu premierul de la Chișinău, Dorin Recean.

„Urmează să am o deplasare cu mai mulţi miniştri la Kiev, cînd cred că o să finalizăm toate discuţiile în ceea ce priveşte exportul pe teritoriul României. În acest moment, ce s-a negociat de către domnul ministru este foarte clar şi sînt ferm convins că o să vă şi detalieze”, a anunțat Marcel Ciolacu, vineri, la Buzău, informează Agerpres.

Ciolacu a mai spus că discută zilnic cu premierul Ucrainei, transmite tv8.

„Eu, cel puţin, am un dialog zilnic cu prim-ministrul Ucrainei şi cu Comisia Europeană. (...) S-a trecut şi prin hotărîre de guvern a Guvernului României acest lucru, de trei zile, sistemul de licenţiere solicitat de către România. În primul rînd, 30 de zile nu există export pe teritoriul României, pînă acum nu a fost nicio solicitare”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a detaliat și cum funcționează sistemul de dublă licenţiere privind exportul grînelor.


„Urmează să facem un memorandum în aceste 30 de zile şi un sistem de dublă licenţiere atît pe teritoriul Ucrainei, cît şi pe teritoriul României.

Cu adevărat, nu se poate exporta pe teritoriul României prin intermediari şi traderi. Exportul va fi direct la procesatori, în cazul în care aceştia doresc să importe din Ucraina, cu un sistem foarte clar de control ANSVSA, chiar cu eşantioane mai numeroase decît pînă acum şi cu adevărat o discuţie foarte aplicată în ceea ce priveşte tranzitul.

Mi-aş dori un tranzit mult mai mult pe zona de căi ferate şi pe Dunăre. Urmează să am o deplasare la Varna, să continui dialogul şi cu prim-ministrul Greciei, şi cu prim-ministrul Republicii Moldova şi cu prim-ministrul Bulgariei", a mai precizat Marcel Ciolacu.

În luna mai, Comisia Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vînzările interne de grîu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţînd în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.

2
0
0
1
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?