Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Chișinăul îi vrea pe lista de sancțiuni a UE pe Plahotniuc, Șor

23 mar. 2023,, 09:30   Politică
2832 0

Autoritățile de la Chișinău solicită partenerilor din Uniunea Europeană să impună sancțiuni împotriva a patru-cinci fugari de justiția moldovenească, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu, pentru Europa Liberă.

„De fiecare dată cînd am mers în vizite oficiale, eu și toți colegii mei am abordat acest subiect: „Colegi, priviți, salutăm decizia Americii și Britaniei, dar acești indivizi, fugari, complici la tentative de destabilizare sînt în țările UE și au active în această zonă. Și rugămintea noastră e de a impune acest regim de sancțiuni și pe teritoriul Uniunii Europene””, a povestit spicherul citat de europalibera.

Potrivit lui, este vorba de cei doi oligarhi moldoveni sancționați de guvernele SUA și al Marii Britaniei, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, dar și de alte cîteva persoane care se află în Marea Britanie.„Sînt încă cei... unu, doi sau cîți sînt acolo? Vreo trei. Tot prin Marea Britanie, mai călătoresc. Și primii doi, pe care i-ați menționat [Plahotniuc și Șor], au active și în altă parte decît SUA și Marea Britanie. De aceea am zis să lansăm această inițiativă, această campanie. Argumentul, cred eu, care a contat suplimentar a fost acest parteneriat toxic dintre servicii secrete ruse și acești criminali, care și-au dat mîna și încearcă să destabilizeze situația politică din R. Moldova”, a explicat președintele Parlamentului.

    Grosu nu a dat nume, dar se știe că cel puțin trei politicieni sau oameni de afaceri din R. Moldova se ascund în Marea Britanie, fiind în căutare națională sau internațională: omul de afaceri Veaceslav Platon, fostul secretar general al Partidului Democrat, Constantin Botnari, și fostul șef-adjunct al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, care este și liderul Partidului „Acasă Construim Europa” (PACE) – formațiune care participă la protestele antiguvernamentale ale Partidului Șor.

    La începutul săptămînii, miniștrii de Externe ai României, Estoniei și Franței au propus să fie creat un mecanism de sancționare a „aliaților Kremlinului” din R. Moldova.


    Anterior, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a explicat, într-un interviu la Europa Liberă, că UE nu are, deocamdată, un mecanism prin care să impună sancțiuni la solicitarea unor state care nu fac parte din blocul comunitar și că o astfel de decizie trebuie să fie luată de toate țările membre.

    3
    1
    0
    0
    11

    Adăuga comentariu

    500

    Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

    La ce etnie vă atribuiți?