X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Cenușă: ”Guvernarea greșește în legătura cu legea procuraturii (și nu numai)”

14 dec. 2021,, 07:30   Politică
3181 7

Avizul negativ al Comisiei de la Veneția cu privire la legea procuraturii era previzibil. De această părere este analistul politic Dionis Cenușă.

Potrivit lui nu în zadar, guvernarea PAS s-a grăbit cu această lege în luna August (folosind urgentarea procedurilor).

”PAS a putut să transmită proiectul de lege spre consultare către Consilului Europei, dar a decis să nu o facă și să pună instituția în situație post-factum. Guvernarea știa de la bun început că niciun expert adevărat în drept, care este și imparțial, nu va susține aspectele noi incluse în lege, care permite politizarea procuraturii. Problema ține atât de competența unor componente ale guvernării, dar și de lipsa unui mecanism de “checks and balance” pe măsură să taie din puterea absolută a PAS”, a scris Cenușă într-o postare pe canalul său de telegram.

Totodată, analistul menționează că atât guvernarea cât și majoritatea parlamentară primesc o bilă neagră pentru acest caz de abuz în raport cu procesul de transparență decizională și respectiv dedeviere de la statul de drept.

”Avizul negativ al Comisiei de la Veneția ridică semne de întrebare în legătură cu examinarea aceleași legi de către judecătorii Curții Constituționale de la Chișinău, cărora majoritatea parlamentară PAS insistă să le majoreze salariile. Judecătorii constituționali trebuie să explice cum se face că ei nu au văzut nimic problematic în legea contestată de procurorul suspendat Stoianoglo. Răspunsul îmi pare retoric, dar s-a făcut presiune atât de mare pe modificarea legii (inclusiv de către unele voci din societatea civilă) cu scopul evaluării procurorului că ar fi fost foarte greu pentru Curte să declare legea anti-constituțională”, mai spune analistul.


Potrivit lui, avizul negativ al Comisiei de la Veneția arată că legea în sine trebuie readusă la normalitate și conformitate cu principiul depolitizării. Totodată, acest lucru ar însemna că mecanismul de evaluare a procurorului este compromis și trebuie suspendat imediat (cel puțin până la revizuirea legii în corespundere cu recomandările Consiliului Europei).

”️Pe fundalul avizului negativ al Comisiei de la Veneția este oarecum ironic faptul că Președintele Sandu și alți reprezentanți ai guvernării merg la Bruxelles să-și etaleze succesele în procesul de reforme. În acest context, reamintesc că eu am avertizat de nenumărate ori că guvernarea greșește în legătura cu legea procuraturii (și nu numai). Vor urma și alte surprize de acest gen (de exemplu, printr-un caz la CEDO pierdut de Moldova pe o cerere depusă de Stoianoglo), dacă guvernarea nu se va ține de transparența decizională, proceduri și statul de drept în general, demonstrând acest lucru nu doar în declarații de la Bruxelles și Chișinău, dar și în acțiuni concrete și coerente”, spune Cenușă.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?