X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

CEC nu a înregistrat grupul de inițiativă propus de Renato Usatîi

9 apr. 21:15   Politică
3453 0

Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea organizării referendumului privind alegerile parlamentare anticipate.

Liderul Partidului politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, căruia îi aparține inițiativa, a declarat că decizia a fost pronunțată de CEC, dar a fost luată de Președinție, transmite IPN.

Rita Lefter-Simașco, membra CEC, a precizat că scopul și efectele desfășurării referendumului consultativ nu este indicat expres și nu a fost aprobat de către inițiatori, constituind un viciu procedural.

Totuși, acesta poate fi dedus din intervențiile participanților incluse în procesul verbal, dar și din întrebarea propusă consultării în cadrul referendumului. Astfel, rezultă că scopul final al referendumului este provocarea și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Raportoarea a făcut trimitere la prevederile Constituției, care reglementează doar două situații exprese de dizolvare a Parlamentului. Și anume – în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni. De asemenea, Constituția stipulează că unica autoritate publică ce poate dizolva legislativul este președintele țării.


„Corespunzător, un referendum popular nu este o soluție constituțională pentru dizolvarea Parlamentului și nici nu poate servi drept argument juridic pentru a forța președintele să dizolve Parlamentul”, a precizat Rita Lefter-Simașco.

Renato Usatîi a declarat că oamenii vor veni la președinție și-i vor cere Maiei Sandu să inițieze ea referendumul, conform competențelor. Politicianul a anunțat, de asemenea, că va urma contestarea acestor decizii, inclusiv în instanțele internaționale. Potrivit lui, nu au existat motive legale pentru a refuza înregistrarea grupului de inițiativă, iar „argumentele invocate de Președinție sînt lipsite de temei juridic”.

„Vom anunța data protestului și o vom convinge pe Maia Sandu de ceea ce-și doresc majoritatea cetățenilor Republicii Moldova – alegeri parlamentare anticipate”, a declarat Renato Usatîi.

3
1
1
0
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?