X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4006

Care este noua achiziție a grupului PRO-Plahotniuc

2 mai. 2020,, 11:55   Politică
17664 19

Ruxanda Glavan, care a anunțat astăzi despre plecarea sa din facțiunea Partidului Democrat, fusese implicată anterior într-o serie de scandaluri și fusese, de asemenea, aspru criticată în timpul aflării sale in funcția de de ministru al sănătății. Deputații din opoziție au cerut atunci demisia ei, invocînd o mulțime de argumente în favoarea demiterii sale anticipate din funcție, relatează Noi.md,

De remarcat că Ruxanda Glavan, care a decis după plecarea din facțiunea PDM să se alăture grupului parlamentar Pro-Moldova, condus de finul preferat al lui Vladimir Plahotiuc, Andrian Candu, și susținut de condamnatul la inchisoare in dosarul BEM, Ilan Șor, declarase după ce sase deputati democrati, in frunte cu Andrian Candu, au anuntat ca parasesc PDM, că ei au recurs la acest pas din cauza resentimentelor, din cauza faptului că niciunul dintre acești deputați nu a ocupat poziții de conducere în partid.

Mai mult, Ruxanda Glavan însăși a fost aleasă atunci vicepreședinte al PDM, responsabilă pentru sectorul sănătății, iar acum a decis să se alăture foștilor săi „colegi”, sub pretextul că „în ultimul timp s-a dezamăgit de ceea ce se întâmplă în formațiunea politică” , „unii folosesc puterea strict pentru interese, intrigi și sabotaje”, ”are un profund sentiment de înstrăinare pentru tot ceea ce ține de PDM”, „vrea să aibă libertate și să lupte pentru ideile sale”.

Este interesant că acest lucru s-a întâmplat în PDM după plecarea grupului de „renegați politici” care au creat grupul parlamentar Pro-Moldova, Apare întrebarea, ce idei anume Ruxanda Glavan nu le poate susține în rîndurile fracțiunii PDM, care a luptat întotdeauna pentru ea, apărînd-o în calitate de ministru al sănătății, oferindu-i suport politic? Poate ar fi necesar deja să dezvăluim secretul lui Polichinell și să spunem deschis că Ruxanda Glavan trece în grupul parlamentar Pro-Moldova deoarece, potrivit zvonurilor, fiecare deputat care întră în această „bandă”, finanțată de Plahotniuc și Șor, este răsplătit cu sume de la 200 mii la 500 mii de euro plătite lunar cîte 5000 de euro. În acest caz, este clar de unde au venit acești bani fabuloși. Este suficient să amintim despre miliardul furat și veniturile de la aeroportul din Chișinău.

Liderul PDM, fostul premier Pavel Filip, comentînd plecarea Ruxandei Glavan, confirmă această versiune, spunînd direct: „Plecarea ei nu mai surprinde pe nimeni. Era firesc ca cei care au pus-o pe listele de partid să o retragă la un moment dat. Pleacă cei care s-au obișnuit să vadă partidul ca pe un sac cu bani și accederea la guvernare – ca pe o sursă de venit și rezolvare a intereselor personale”.


Este de remarcat faptul că Ruxanda Glavan a fost implicată într-o serie de scandaluri. Încă din 2013, se vorbea că viceministrul muncii, protecției sociale și familiei, Ruxanda Glavan, combină în mod ilegal poziția indicată mai sus și fostul său post de șefă a Policlinicii N1 din Chișinău, și conduce și compania farmaceutică privată GLAVIRUX. Mai mult, după cum a spus atunci avocata Ana Ursachi, Ruxanda Glavan, om de afaceri, medic și oficial, toate într-o singură persoană, prin cetățeanul George Strîmbei, care transporta cu propriul microbuz Mersedes-313 doritorii de a pleca la Moscova, a organizat livrări către capitala rusă a dispozitivelor medicale – testelor pentru glicemie. Nimeni la graniță nu verifica conținutul portbagajului, dearece se dădea mită, dar în 2012, la punctul de control ucrainean Mirnoe, ofițerul vamal a descoperit pachetele cu teste. De obicei, numărul lor într-o singură călătorie varia de la 500 la 1000. În acel moment, erau 920 de dispozitive, toate recunoscute drept contrabandă. Marfa a fost confiscată, la fel și automobilul. S-a dovedit că dispozitivele nu reprezintă un lot de marfă umanitară, după cum i-a spus Ruxanda Glavan șoferului, dispozitivele erau vîndute printr-unul din magazinele angro din Moscova. Costul unui dispozitiv era de 15 lei, dar în Ucraina și Rusia prețul lor unitar nominal este de 13-15 dolari. Prin decizia judecătorului Odessa, Oleg Ișcenko, microbuzul deținut de George Strîmbei, evaluat de acesta la 16 mii de euro, a fost confiscat.

Strîmbei a încercat apoi să găsească limbă comună cu ministrul adjunct al Muncii și, concomitent, întreprinzătoarea Ruxanda Glavan, însă ea l-a sfătuit să se ocupe de problemele sale singur, exprimându-și disponibilitatea de a ajuta doar dacă dispozitivele medicale îi vor fi returnate. „Tot în 2012, dar deja de către ofițerii vamali ruși la punctul de control Troebortnoye, Mersedes-Sprint, deținut de cetățeanul RM Ion Donchu, a fost reținut cu 500 de teste pentru glicemie. Spre deosebire de Strîmbei, care avea o factură din partea companiei GLAVIRUX din Chișinău, dețimută de Glavan, Donchu a ascuns pur și simplu dispozitivele în portbagaj șia fost prins”, a declarat avocata, exprimîndu-și îndoiala că Ruxanda Glavan, ajutînd diabeticii ruși, nu știa despre situația unor astfel de pacienți din Moldova.

Activitățile Ruxanda Glavan în calitate de ministru al Sănătății au fost criticate constant, iar deputații din opoziție au insistat asupra demisiei sale din cauza creșterii semnificative a prețurilor serviciilor medicale în contextul crizei economice. Apoi, după introducerea netransparentă a modificărilor în Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medicale, unele prețuri au crescut de la 2 pînă la 5 ori.

Este de remarcat faptul că activitățile Ruxandei Glavan au fost criticate de prim-ministru de atunci, actualul președinte al PDM Pavel Filip. În vara anlui 2016, el a impus o sancțiune disciplinară Ruxandei Glavan sub formă de avertisment în legătură cu întîrzierile în implementarea procesului de modificare a cadrului legislativ în domeniul farmaceutic.

Opoziția a insistat să o invite pe Ruxanda Glavan în parlament în legătură cu problema condițiilor antisanitere în care se preparau băuturi calde în chioșcurile mobile din capitală.

De asemenea, pacienții spitalelor s-au plîns că trebuie să-și cumpere singuri medicamente în timpul spitalizării, iar ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat că pentru ea a fost o „surpriză” să afle că pacienții spitalizați cumpără ser fiziologic și alte medicamente.

Fostul ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan, a recunoscut de asemenea că fenomenul rîndurilor artificiale pentru tomografie sau RMN putea fi observat chiar și în timpul mandatului său. Aștfel dînsa a comentat reclamațiile pacienților că au fost nevoiți să aștepte luni întregi pentru o examinare tomografică, iar la verificarea listelor de așteptare, s-a aflat că înregistrarea preliminară a fost făcută cu cel puțin două săptămâni înainte de examinare.

Astfel, toți oamenii cu cuget sănătos pot singuri să facă concluzii care este noua achiziție a lui Șor, Candu și Plahotniuc pentru facțiunea Pro-Moldova, și care a fost adevăratul motiv a plecării Ruxandei Glavan din PDM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?