X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Candu propune ca magistraţii să fie reevaluaţi profesional

22 mai. 2018,, 10:41   Politică
3989 4

Toţi judecătorii trebuie să fie supuşi unor teste de evaluare profesională pentru a obţine repetat licenţa de activitate.

Cel puţin asta îşi doreşte preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a avut o întîlnire cu funcţionari locali şi oameni de afaceri din nordul ţării.

Şeful legislativului susţine că una dintre probleme este perioada lungă de soluţionare a litigiilor. Acest lucru este confirmat şi de agenţii economici care bat zeci de drumuri în instanţe pentru a soluţiona procese care durează ani de zile.

"Judecățile noastre nu au capăt. Ele pot să dureze trei, patru, cinci ani, zece ani. Umblu la Chișinău ca la lucru la instanțele de judecată. Cumva să stabiliți un termen în lege ca dosarul să poată să se examineze trei luni", a spus Sergiu Marandiuc, om de afaceri.

Andrian Candu a mărturisit că şi el este implicat într-un proces, care durează deja de patru ani şi că este nemulţumit de profesionalismul unor judecători. Pe de altă parte, demnitarul a rămas uimit că unele dosare banale pot ajunge foarte repede în instanţele superioare.

Șeful legislativului s-a referit la un caz în care o companie germană a atacat un magazin din țară pentru faptul că vindea ilegal marfă cu brandul firmei străine.

"Chiar așa un butic din piața centrală să cîștige un proces împotriva la compania germană adidas? Chiar așa să fii, inclusiv pînă la Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție și să dai cîștig de cauză la un magazin din piața centrală a Chișinăului?", a menţionat Andrian Candu, președintele Parlamentului.

În aceste condiţii, preşedintele Parlamentului propune ca magistraţii să fie reevaluaţi profesional.

" În timpul cel mai curînd o să venim cu soluţii. Să începem să le facem o comisie de integritate și una profesională de evaluare și să începem să le dăm licență de la început la toți", a mai spus Andrian Candu, președintele Parlamentului.

În Moldova sînt peste 480 de judecători.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?