X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

CALM critică invalidarea mandatelor primarilor de la Căușeni și Căinari

23 noi. 2023,, 22:16   Politică
3545 0

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) consideră că deciziile de a invalida mandatele primarilor de Căușeni și Căinari reprezintă acte de abuz, depășire de atribuții legale și exces de putere, cu elemente de subiectivism și politizare.

„Acțiunile date, în afară de faptul că afectează grav voința poporului și drepturile constituționale de a fi ales și a alege, nu conțin nici o motivare temeinică juridică și chiar contravin competențelor legale a acestor organe”, se menționează într-un comunicat CALM, transmite TV8.

„CALM amintește că în privința acestor concurenți electorali care au fost aleși în calitate de primari s-a expus deja Comisia Electorală Centrală și instanțele judecătorești care au luat decizii de a permite participarea acestor aleși locali în campania electorală. Astfel, cu ce drept, un organ electoral, ierarhic inferior își arogă dreptul de a reconsidera cazul dat și de a adopta o decizie contrară pe același subiect, în privința acelorași subiecte și în privința cărora nu există decizii definitive ale CEC și instanțelor de judecată!?”, se mai arată în comunicatul de presă al CALM.

Congresul Autorităților Locale din Moldova subliniază că la etapa de proiect a Codului electoral în vigoare, a atenționat că modalitatea de confirmare a legalității alegerilor locale și validarea mandatelor aleșilor locali reprezintă un regres evident și o încălcare a autonomiei locale, inclusiv diminuare a democrației locale, avînd în vederea că activitățile respective (controlul legalității și validarea) trebuie efectuate de un organ imparțial, format dintr-un corp de profesioniști pe aspecte de constatare a legalității, iar acesta la moment poate fi doar instanța de judecată.

CALM atrage atenția că problemele cu actele de constatare ale ANI sînt mai complexe și au existat și în perioada electorală. „Totodată, în urma analizelor și deciziilor/acțiunilor CEC, aleșii locali respectiv au fost admiși la alegeri, obținînd deja mandatul cetățeanului ca deținător al suveranității și puterii de stat. Respectiv, controlul legalității și, în rezultat, validarea mandatului alesului local trebuie să aibă ca țintă dacă a fost sau nu viciată voința alegătorilor ca bază a democrației locale. În caz contrar, decizia organului electoral încalcă principiile constituționale fundamentale, se contrapune sau chiar contrazice voința cetățeanului, ceea ce are, în ultimă instanță, un efect de neîncredere sau chiar discreditare a organelor statale”, subliniază CALM.


CALM cere intervenția autorităților competente ale statului din domeniul electoral și legislativ prin:

Stoparea acțiunilor abuzive ale organelor electorale de circumscripție respective prin implicarea organelor electorale centrale (CEC) și autorităților publice competente, prin decizia cărora aleșii locali respectivi au fost admiși în cursa electorală;

Anularea actelor prin care au fost invalidate mandatele primarilor, admiși în alegerile locale și respectarea voinței colectivităților locale și drepturilor lor constituționale;

Modificarea cadrului legal în sensul readucerii competenței de validare a mandatelor aleșilor locali de către un actor profesionist și neutru care este instanța de judecată.

Adresarea CALM Invalidarea ... by EcaterinaNaconecinîi

12
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?