Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Bilanțul anului parlamentar 2022: Ce părere au deputații

29 dec. 2022,, 18:45   Politică
1759 1

Anul 2022 a fost un an cu multiple provocări, în special din cauza războiului din Ucraina, spun deputații din Parlament.

Opoziția parlamentară critică însă acțiunile majorității din acest an și spun că au reprezentat un regres. Totuși, anul 2022 este unul istoric pentru Republica Moldova, fiind marcat de obținerea statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, declară deputații majorității parlamentare, notează radiomoldova.

În anul 2022, Republica Moldova a înregistrat un regres în toate domeniile de activitate, este de părere deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac.

„Pe dimensiunea socială, cetățenii au fost aduși în pragul sărăciei. Avem un regres total la capitolul justiție și ați văzut acele concursuri trucate, justiție controlată și televizată. Pentru cetățenii Republicii Moldova noi am propus o sumedenie de acte legislative care, cu regret, au fost blocate de către actuala guvernare. Eu sper și îmi doresc acest lucru, ca anul viitor să fie unul mai bun, un an mai productiv pentru cetățenii Republicii Moldova”.

Domeniile justiției și al televiziunii au avut de suferit în acest an, întrucît toate măsurile adoptate au încălcat normele legale, a declarat deputata socialistă Adela Răileanu.


„S-a mutilat justiția și tot ceea ce ține de procuratură. Așteptări pentru anul viitor: Să vină timpul oamenilor profesioniști”.

Tragedia acestui an pe care o trăim și în continuare este războiul din Ucraina, spune președintele Parlamentului, Igor Grosu. Totuși, partea bună este obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar speranța anului 2023, este deschiderea negocierilor de aderare.

„A fost un an cu bune și cu rele. Partea rea, este războiul evident, șocul pe care l-a trăit toți și îl trăim în continuare. Partea bună a anului este că am obținut acest statut de țară candidat. Avem o perspectivă foarte clară: integrarea în Uniunea Europeană. Viteza cu care noi am putea să ne mișcăm presupune și o perioadă de consultări, în unele cazuri trebuie să avem avizul sau opinia Comisiei de la Veneția. Eu mi-aș fi dorit ca noi să intrăm în 2023 cu toate angajamentele onorate”.

Evenimentele negative ale acestui an au modificat agenda de lucru și starea emoțională a tuturor, afirmă deputatul PAS, Adrian Belîi. În pofida acestor crize, în prezent există premise pentru reforme și progres economic, susține deputatul.

„A fost un an destul de dificil, plin de evenimente, din păcate, mai mult negative decît pozitive. Totuși, e bine să fim optimiști, anul să-l terminăm cu un bilanț pozitiv. Și am un mare optimism pentru anul 2023 că totuși vom reuși să accelerăm acea creștere economică propusă.”

Menționăm că astăzi Parlamentul s-a întrunit în ultima ședința din anul 2022. Deputații urmează să plece în vacanță și vor reveni la muncă în luna februarie.

Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfîrșitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfîrșitul lunii decembrie.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?