X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Au fost numite prioritățile noului Guvern în domeniul reintegrării țării

16 feb. 2023,, 18:00   Politică
2944 0

Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova a desemnat prioritățile noului Guvern în domeniul Reintegrării.

După cum se menționează în comunicatul său, la ședința plenară a Legislativului din 16 februarie 2023, a fost aprobat Programul de activitate al Guvernului „Moldova: prosperă, sigură, europeană”.
La capitolul Reintegrarea țării au fost stabilite următoarele acțiuni prioritare:

1. Continuarea dialogului în formatul de negocieri 1+1 și în cadrul grupurilor de lucru sectoriale în vederea identificării soluțiilor tehnice pentru cele mai stringente probleme cu care se confruntă locuitorii din raioanele de est ale țării și din Zona de Securitate.

2. Intensificarea dialogului cu partenerii internaționali implicați în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană în vederea menținerii stăbilității și a evitării escaladării tensiunilor.

3. Consolidarea parteneriatelor cu societatea civilă în vederea restabilirii încrederii între ambele maluri ale Nistrului.


4. Combaterea acțiunilor de dezinformare și informarea corectă a opiniei publice de pe amble maluri ale Nistrului despre esența politicilor de reintegrare a țării.

5. Promovarea unor politici coerente în vederea restabilirii spațiilor naționale unice (vamal, fiscal, economic, educațional ș.a.).

6. Realizarea acțiunilor de protejare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în perimetrul transnistrean.

7. Eliminarea obstacolelor în calea liberei circulații, inclusiv asigurarea accesului permanent și nestingherit al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole amplasate după traseul Camenca-Tiraspol.

8. Asigurarea bunei funcționări a școlilor cu predare în limba romînă din raioanele de est ale țării și mun. Bender, precum și extinderea cooperării cu alte instituții de învățămînt din regiune în vederea încadrării acestora în spațiul educațional al Republicii Moldova.

9. Promovarea acțiunilor menite să sprijine cultura națională în raioanele de est ale țării.
În conformitate cu procedurile reglementate acțiunile din programul guvernamental aprobat vor fi detaliate în planul de acțiuni al Guvernului Republicii Moldova și în documentele programatice relevante, cu stabilirea indicatorilor de produs, termenilor de realizare și a autorităților/ instituțiilor responsabile de implementare.

3
0
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?