X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ar putea rămîne Ilan Șor fără mandatul de parlamentar? Răspunde deputat PAS

15 apr. 2023,, 16:30   Politică
3658 1

Ilan Șor ar putea fi lipsit de mandatul de deputat, după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare. O spune deputatul PAS, Vasile Grădinaru, potrivit căruia în Parlament, ar putea fi aprobat un document privind ridicarea mandatului.

De cealaltă parte, deputatul BCS, Adrian Lebedinschi, crede că o asemenea decizie ar trebui luată abia după ce se va pronunța Curtea Supremă de Justiție. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 14 aprilie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Părerea mea, pînă cînd hotărîrea nu e irevocabilă, dar asta poate fi doar după hotărîrea Curții Supreme de Justiție. Există riscul ca CSJ să anuleze hotărîrea Curții de Apel, să întoarcă dosarul și atunci, ridicarea mandatului este risc. Noi trebuie să trecem măcar etapa admisibilității”, a spus Lebedinschi.

„În Constituție, e scris expres definitive, nu irevocabile. În momentul în care este executorie, putem să solicităm să aprobăm un document privind ridicarea mandatului domnului Șor, asta este opinia mea și mă bazez pe experiența Curții Constituționale.

Unicul motiv de ridicare a mandatului în lipsa voinței acestuia, este condamnarea, pronunțarea unei decizii definitive”, a subliniat Grădinaru.


Deputatul BCS mai crede că lipsirea de mandatul de parlamentar nu l-ar afecta pe Șor.

„Eu cred că de la asta, lui Șor nu-i va fi nici cald, nici rece dacă îi vom ridica mandatul. După părerea mea, după prima instanță, mandatul deputaților trebuie ridicat, dar pe viitor trebuie să avem o claritate. Normal, el trebuia singur să-și depună mandatul”, a precizat Adrian Lebedinschi.

„Eu nu văd cum ar putea să rămînă în continuare în Parlament”, a menționat ex-deputatul Octavian Țîcu.

Potrivit Curții Constituționale, mandatul deputatului poate fi ridicat în cazul eschivării de la îndeplinirea îndatoririlor doar în condiţiile legii, cu excepţia cazurilor de protest parlamentar.

De cînd a fost numit deputat, Șor nu a participat niciodată la ședințele Parlamentului și, de aceea, nu ridică nici salariu.

5
3
1
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?