Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Curtea de Apel Chișinău condamnă atacurile lui Ilan Șor la adresa judecătorilor

15 apr. 2023,, 11:03   Politică
3011 1

Curtea de Apel Chișinău își exprimă nemulțumirea față de declarațiile făcute de deputatul fugar Ilan Șor, în care acesta a calificat sentința de condamnare la 15 ani de închisoare drept „ilegală” și a amenințat că judecătorii vor ajunge după gratii. Instanța a subliniat că aceste acuzații sînt nefondate și inacceptabile, depășind limitele de exprimare admise într-o societate democratică.

Totodată, Curtea a reiterat că toate soluțiile adoptate în cauzele examinate sînt bazate exclusiv pe lege și probe, iar magistrații instanței nu admit influență din partea reprezentanților guvernării sau din partea altor terți, transmite tv8.

„Standardele internaționale impun ca judecătorii să nu poată fi supuși în activitatea judiciară niciunui fel de presiune directă sau indirectă, publică sau nepublică, raportat la cauzele cu care sînt sesizați și pe care le au în soluționare în diferite etape procesuale.

Pentru a-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile, magistrații au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere poate fi afectată de declarații publice care pun la îndoială independența, imparțialitatea, competența profesională a judecătorilor, precum și credibilitatea justiției ca sistem, mai ales cînd aceste declarații provin de la categorii de profesioniști ai dreptului, fiind de natură să influențeze în mod negativ opinia publică cu privire la corectitudinea judecătorilor și să-i discrediteze pe aceștia”, se arată într-un comunicat al Curții de Apel Chișinău.

Instanța de apel regretă modalitatea în care Ilan Șor a reacționat la decizia Curții, fără a aștepta motivarea deciziei.


„Duritatea și gravitatea expresiilor folosite cu ocazia calificării unei hotărîri a Curții de Apel Chișinău, aceasta fiind catalogată o veritabilă faptă de natură penală – făcîndu-se practic implicit trimitere la infracțiunea prevăzută de art. 303 Codul Penal „amestecul în înfăptuirea justiției”, fără a aștepta motivarea deciziei, depășesc limitele de exprimare admise”, mai comunică Curtea de Apel.

Instanța subliniază declarațiile lui Ilan Șor afectează încrederea opiniei publice în independența și credibilitatea justiției și reprezintă un atentat la independența judecătorilor.

„Declarațiile formulate de Ilan Șor reprezintă un atac exercitat împotriva judecătorilor și un atentat la independența justiției, avînd în vedere că scopul acestor declarații îl constituie încercarea de intimidare a magistraților.

Exercitarea libertății de exprimare a persoanei nu trebuie să contravină garanţiilor ataşate statutului de independenţă a judecătorilor, prin generarea unui climat de incertitudine juridică şi de neîncredere a publicului în actul de justiţie.

Dezacordul oricărui justițiabil față de actul de justiție, urmează a fi expus în cadrul procedurilor de contestare a actelor judecătorești și, poate fi supus dezbaterilor, doar în cadrul unor proceduri judiciare contradictorii, prin audierea (publică sau scrisă) participanților la proces asupra chestiunilor de fapt și de drept ridicate într-o cauză concretă”.

Curtea a mai precizat că după pronunțarea deciziei din 13 aprilie 2023, va solicita intervenția autorităților de resort ale statului în vederea asigurării garantării independenței judecătorilor și a dreptului acestora la siguranță.

Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău. Totodată, bunurile pe care a fost aplicat sechestru acum vor fi confiscate în favoarea statului, mai exact 5 miliarde și 291 de milioane de lei, potrivit președintei Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

A reacționat în scurt timp și Ilan Șor, care a calificat decizia drept „ilegală, cu încălcarea tuturor procedurilor, normelor și legilor”. Totodată, Șor a precizat că nu se va conforma deciziei.

Decizia va fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Anunțul a fost făcut de avocatul Aureliu Colenco. Acesta se declară convins că în urma acestei condamnări, Ilan Șor va cîștiga la CEDO.

„Decizia Curții de Apel Chișinău nu corespunde faptelor dosarului penal, legilor Republicii Moldova și Codului Penal. Judecătorii au luat această decizie sub o presiune extrem de mare din partea guvernării. Avocații au prezentat toate probele disponibile care, din păcate, nu au fost luate în considerare”.

Procurorul șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a declarat, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, că deciziile luate de Curtea de Apel sînt definitive și executorii pe întreg teritoriul Republicii Moldova, astfel că hotărîrea în privința lui Ilan Șor poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, însă doar pe motive de procedură.

În 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, Ilan Șor a părăsit țara. El s-ar afla în Israel, de unde organizează proteste contra guvernării. Anul trecut, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Sancțiunile prevăd inclusiv faptul că cei doi nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite ca și imigranți sau non-imigranți.

5
3
1
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?