X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Anatol Fetescu: Chiar și în vremuri atît de strașnice, ideologii României mari, caută distrugerea limbii moldovenești

22 oct. 2023,, 16:20   Politică
6386 0

Președintele Asociației moldovenești din Ucraina, Anatol Fetescu a făcut cîteva declarații privind situația limbii moldovenești în Ucraina, în legătura cu activitățile funcționarilor publici români, anunță Noi.md

“S-ar părea că pentru politicienii celor trei țări vecine - România, Ucraina, R.Moldova nu ar trebui să existe alte probleme decît sfîrșitul războiului, păstrarea integrității și independenței Ucrainei, o bună bază a garanției viitorului pașnic al Europei. Dar din păcate, nu toată lumea gîndește la fel cum gîndim noi oamenii obișnuiți. Chiar și în vremuri atît de strașnice, ideologii României mari, caută ca pentru implementarea planurilor neo-fasciste distrugerea limbii moldovenești și a moldovenilor și a poporului. În opinia lor, toată lumea ar trebui sa fie români”, s pune Anatol Fetescu.

În promovarea acestei idei, au găsit susținere și din partea unor politicieni moldoveni și din Ucraina, spune Fetescu.

“Documentele Uniunii Europene, impun respectarea dreptului cetățenilor la autoidentificarea și autodenumirea limbii lor materne, la fel cum și interzicerea asimilații forțate. In acest sens, vreau sa va informez că unii politicieni, contrar adevărului, au început sa se exprime și să se felicite reciproc pentru interzicerea limbii moldovenești în Ucraina. Dar adevarul este că, Guvernul României s-a angajat sa rezolve problema separării artificiale a limbii moldovenești și române, prin implementarea unor măsuri practice, ținînd cont cu strictețe de toate aspectele legale, dar aspecte legale care ar putea satisfăcea ambițiile bolnave ale Bucureștiului nu există, nici în Europa nici în Ucraina. Toate declarațiile pe tema interzicerii limbii moldovenești, nu sunt deocamdată decît o încercare de a presa moldovenii, Ucraina și Guvernul Ucrainei. Deci, după cum vedeți, trăim mai departe” consideră Președintele Asociației moldovenești din Ucraina, Anatol Fetescu.

Menționam, există sute de surse istorice care confirmă direct sau indirect nu numai existența glotonimului "limba moldovenească", dar și apariția acestuia cu mult mai devreme decît termenul "limba română".


Oricine poate vedea documente din secolele XVII - XXI, prima mențiune a limbii moldovenești datînd din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească încă de la apariția etnonimului "moldovenească".

60
0
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?