Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Alexandru Tănase, despre soarta alegerilor din Găgăuzia

18 mai. 2023,, 10:15   Politică
6255 0

Soarta alegerilor din UTA Găgăuzia va depinde de gravitatea încălcărilor din timpul procesului electoral și de impactului direct al acestora asupra rezultatului final. Declarația a fost făcută de fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Potrivit acestuia, nu orice încălcare poate servi drept bază pentru anularea rezultatelor alegerilor, existînd recomandări clare din partea Consiliului Europei în ceea ce privește verificarea rezultatelor voturilor.

„Instanța trebuie să decidă cît de semnificative au fost încălcările legii. Nu orice încălcare poate justifica anularea rezultatelor alegerilor”, a subliniat Alexandru Tănase.

Fostul șef al Curții Constituționale a menționat despre necesitatea unei analize mai detaliate a motivelor invocate de organele de drept, atunci cînd se discută despre posibilitatea anulării alegerilor, transmite tv8.

„Poate că există unele argumente, pe care nu le-am văzut. Nu știm ce are ancheta. În acest proces au fost deja implicate organele de drept, care au sustras protocoalele. Aceste protocoale nu pot fi revizuite înainte de alegeri, ele fiind întocmite după vot. Poate că există încălcări semnificative, dar încă nu știm nimic despre asta”, a mai spus Tănase.


El a subliniat importanța existenței unor dovezi clare de abatere de la lege, care ar putea fi invocate în procedurile judiciare.

„Există principiul examinării urgente a litigiilor electorale, iar absolut toate plîngerile privind anumite încălcări trebuie depuse înainte de finalizarea procesului electoral. Dacă se aplică ulterior, instanțele pot respinge aceste contestații. Dacă au existat încălcări, ele trebuiau identificate fie în timpul campaniei electorale, fie în timpul procesului de vot și să se adreseze imediat instanței. Nu orice plîngere poate fi un fapt, faptele trebuie stabilite în instanță”, a conchis Tănase.

30
0
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?