X 
Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

A fost semnat Memorandumul de înțelegere între Parlamentul R.Moldova și Adunarea Națională a Franței

30 iun. 2023,, 13:29   Politică
2752 0

Președintele legislativului, Igor Grosu, și omologul său francez, Yaël Braun-Pivet, au semnat Memorandumul de înțelegere între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Națională a Republicii Franceze.

Documentul confirmă susținerea Franței pentru întărirea rezilienței, a securității, a stabilității și a economiei Republicii Moldova, sprijinul în calea de integrare europeană a țării noastre, precum și consolidarea relațiilor bilaterale la nivel parlamentar între cele două țări.

„Semnarea acestui memorandum ne demonstrează încă o dată că Republica Moldova nu este singură. Noi avem prieteni sinceri și de nădejde, așa cum este și Franța, care acceptă că viitorul Republicii Moldova este Uniunea Europeană, că cetățenii moldoveni sînt europeni și că trebuie să se bucure de condiții bune de viață. Pentru aceasta vom munci și vom realiza proiecte pentru întărirea rezilienței, a securității, a stabilității și a economiei țării”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Prin crearea de legături dintre Parlamente, prin organizarea de întîlniri între omologi, consolidăm democrația și o promovăm dincolo de frontiere”, a adăugat Președinta Adunării Naționale a Franței, Yaël Braun-Pivet.

Memorandumul de înțelegere vizează intensificarea colaborării în domenii relevante de expertiză, de procedură legislativă, de evaluare a politicilor publice și de diplomație parlamentară. Respectiv, va fi amplificată colaborarea în domeniul activității legislative, al armonizării legislației Republicii Moldova cu legislația Uniunii Europene sau al controlului parlamentar.


De asemenea, Memorandumul de înțelegere vizează interacțiunea dintre cele două parlamente, inclusiv la nivel de comisii permanente și grupuri de prietenie, prin organizarea reuniunilor și activităților comune. Totodată, vor fi organizate activități de cooperare tehnică și de formare în domenii de interes comun, prin misiuni de studiu și de stagii la care vor participa atît deputați, cît și membri ai ambelor administrații parlamentare.

În perioada 29 iunie – 1 iulie, Președinta Adunării Naționale a Franței, Yaël Braun-Pivet, se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, aceasta fiind prima vizită în țara noastră a unui Președinte al Adunării Naționale a Franței în cei 31 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-franceze. Agenda vizitei la Chișinău include întrevederi cu conducerea țării: Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și Prim-ministrul Dorin Recean. De asemenea, Președinta Adunării Naționale a Franței va purta discuții cu Președinta Grupului de prietenie cu Republica Franceză, Marcela Adam, și cu Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, precum și cu reprezentanți ai societății civile.

La finalul vizitei, în semn de prietenie între Republica Moldova și Franța, Președintele Parlamentului Republicii Moldova și Președinta Adunării Naționale a Franței vor planta copaci la Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru”.

1
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?