Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Zaharova: "Limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii"

22 mar. 2023,, 06:20   Societate
4399 0

Limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii.

Despre acest lucru a declarat pe canalul său Telegram reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Coment]nd cuvintele ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care a numit limba moldovenească "o creație artificială a URSS", ea a subliniat că "nici diplomatul român nu a existat vreodată".

"Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat vreodată, dar a fost creat. Oare putem să-l numim acum o "creație artificială"? a întrebat Zaharova.

"Spre deosebire de ministrul român, limba moldovenească reprezintă un fenomen important în istoria lumii", a subliniat ea.


Ea a adăugat, de asemenea, că limba moldovenească este mai veche decît limba română și face trimitere la o altă postare a ei de pe Telegram.

Maria Zaharova a menționat în postare că în lingvistica istorică s-a stabilit demult un consens cu privire la limbile moldovenească și română. Sînt foarte asemănătoare, dar sînt adverbe diferite. Moldoveneasca este o limbă veche a moldovenilor, menționată în lucrările secolului al XVII-lea. În 1628, a fost publicată cartea "Comorile Cronologiei" a savantului german I. Alstede, unde în tabelul limbilor și dialectelor de pe Pămînt este menționată și limba moldovenească - lingua moldavorum. Există și mențiuni mai vechi ale limbii moldovenești, pînă în secolul al XVI-lea. Iar limba română atunci nu exista, exista româna vech, care este mai corect să o numim, potrivit majorității cercetătorilor, valahă. Însăși limba română s-a format abia la sfîrșitul secolului al XVIII-lea, după crearea unui set de reguli și a gramaticii de către teologul român, Samuel Micu-Klein.

Mai mult, limba moldovenească ca limbă a statalității moderne este în mod organic un simbol al autoidentificării moldovenilor, formată în interiorul granițelor moderne în 1940. "Renunțînd la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău ridică întrebarea: a cui este acum Basarabia (care a fost ocupată de România pînă în 1940) și cui aparțin pămînturile de-a lungul Nistrului (care pînă în 1940 au aparținut Ucrainei)? Acum, paradoxal, limba moldovenească s-a păstrat oficial doar în Transnistria. Dacă vor să redenumească limba, atunci să urmeze logica istorică și să numească limba română drept moldovenească și nu invers", a spus Maria Zaharova.

Totodată, vă reamintim că informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, secțiunea "Noi, moldovenii".

52
1
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?