Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4041

În Moldova va fi implementat Programul privind îmbătrînirea activă și sănătoasă

11 iul. 2023,, 17:45   Societate
3204 0

De Ziua Mondială a Populației, autoritățile au lansat Programul privind îmbătrînirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027.

Acesta prevede implementarea unor noi măsuri pentru persoanele în etate, transmite Molpres.

Programul este realizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populației (UNFPA Moldova). Acesta include o abordare multisectorială a fenomenului îmbătrînirii, astfel ca toate instituțiile statului să vină cu măsuri pentru o îmbătrînire activă și sănătoasă.

„Ne confruntăm cu mai multe dificultăți demografice, numărul populației naționale este în scădere. Un alt fenomen este îmbătrînirea. Tendințele arată că după anii 2030-2040, mai mult de jumătate din populație va avea o vîrstă de peste 50 de ani. Trebuie să ne pregătim de o nouă realitate demografică. Preocuparea Guvernului este să asigure un trai decent pentru toți vîrstnicii. Din 2021, acest Guvern a depus foarte mult efort pentru a crește pensiile, practic a fost dublată pensia minimă. Datele arată că sărăcia în rîndul vîrstnicilor este în scădere. Totodată, prin intermediul acestui program ne propunem să acordăm servicii mai bune și de o calitate mai înaltă persoanelor în etate”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Inițiatorii programului au specificat că acesta va contribui la consolidarea eforturilor autorităților și instituțiilor implicate în promovarea îmbătrînirii active, integrarea și participarea deplină a persoanelor în etate la viața socială și dezvoltarea sistemelor de securitate socială, de sănătate, de educație ș.a. în corelare cu principiul îmbătrînirii active.


Astfel, prin acest program, Guvernul își propune să dezvolte măsuri care să permită valorificarea potențialului de îmbătrînire activă și sănătoasă, inclusiv prin asigurarea unei piețe a muncii incluzive pentru toate vîrstele, dezvoltarea abilităților digitale și participarea activă în procese decizionale și de dezvoltare comunitară.

În ultimii șase ani, numărul populației de 60 ani și peste a crescut cu peste 4%, iar ponderea vîrstnicilor constituie în prezent 23,8% din populaţia ţării. Ritmul alert al îmbătrînirii populației face ca ponderea vîrstnicilor să crească semnificativ: potrivit statisticilor, în anul 2040, fiecare a 2-a persoană din țara noastră va avea peste 50 de ani.

0
2
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?