Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Tighineanu: „AȘM a reușit să asocieze Republica Moldova la programele comunitare Cadru”

12 iun. 2023,, 22:15   Societate
2725 1

Cea de-a 62-a aniversare de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei a fost marcată, astăzi, la Chișinău, prin mai multe evenimente.

Au fost acordare distincțiile AȘM, membrii nou-aleși ai Academiei și-au primit legitimațiile, iar într-o amplă expoziție, au fost prezentate efectele cercetărilor oamenilor de știință pentru societate și pentru procesul de integrare europeană a țării noastre, notează Noi.md cu referire la moldova1.

Astfel, Boris Boincean, devenit recent membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, a adus la expoziție un colac copt dintr-un soi de grîu selectat la Institutul „Selecția" din Bălți.

„Avem create foarte multe soiuri de hibrizi. Acordăm o atenție deosebită nu doar aspectului economic, dar atragem atenția la aspectul ecologic, social, tindem spre o agricultură durabilă.”

Cea de-a 48-a ediție a Salonului mondial de inventică de la Geneva le-a adus cea mai mare distincție, Marele Premiu, inventatorilor Aurelian Gulea, Ion Toderaș și profesorului Sebastiene Floquet din Franța.


„Este, de fapt, o mîndrie pentru întreaga țară, pentru noi, în primul rînd, ca cercetători. Este un preparat pe bază de molibden, pentru a lecui albinele de o boală foarte grea”, a spus Aurelian Gulea, membru corespondent al AȘM.

Iar compozitorii Gheorghe Mustea și Constantin Rusnac au fost aleși membri ai Academiei Europene de Științe și Arte.

„O astfel de apreciere înaltă nici nu am așteptat. Am mari emoții, fiind alături de personalități din Europa. Știința e pe calea integrării europene...”, afirmă Constantin Rusnac, membru al Academiei Europene de Știință și Arte.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, a spus că Republica Moldova e prima țară din CSI care s-a asociat la programele comunitare Cadru.

„A fost în avangarda integrării de 10 ani. AȘM a reușit să asocieze Republica Moldova la programele comunitare Cadru. Republica Moldova a fost prima țară din Comunitatea Statelor Independente care a reușit această performanță.”

„Astăzi, mai mult ca oricînd, este importantă consolidarea oamenilor de știință la nivel european. Am văzut aici tineri interesați de cercetare. Deci, știința are viitor!”, susține profesorul Sied Cloetingh din Olanda.

Istoricul Gheorghe Cojocaru, membru corespondent al AȘM, a opinat: „Oamenii de știință continuă să mențină cercetarea la un nivel impresionant, la un nivel științific european, însă, din păcate, atenția față de acest for științific lasă de dorit”.

Într-o intervenție online, președintele Academiei de Științe din Ucraina, Anatoly Zagorodny, căruia i-a fost acordată Medalia „Nicolae Milescu Spătaru”, s-a referit la contribuția savanților în apărarea păcii.

În discursurile lor, academicienii au vorbit, în special, despre rolul fundamental al științei în societate și în procesul de integrare europeană.

1
0
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?