Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Sezonul citricelor: beneficii și daune – sfatul medicilor

6 feb. 2023,, 21:00   Societate
2330 0

Sezonul citricelor este în plină desfășurare, tarabele din piețe și magazine sînt pline de lămîi, portocale sau clementine. Ele sînt folosite nu doar în scop pur gastronomic, ci și ca mijloc de prevenire a răcelilor, potrivit Publika.md.

Medicii confirmă: citricele bogate în vitamine sînt bune pentru sănătate, dar trebuie alese cu grijă. De asemenea, medicii nu recomandă consumul de coajă a acestor fructe.

''În primul rînd, aspectul, mă refer la culoare. Este important ca coaja să fie proaspătă și nu există mulți pori mari. Sentimentul, destul de ciudat, este o metodă foarte bună. Fructele trebuie să fie tari și grele, pentru că cele mai ușoare sînt de obicei deja vechi. Cînd sînt ușoare sau zbîrcite, este un burete fără suc.''

La sosirea acasă, citricele trebuie spălate. Cel mai bine este să faceți acest lucru cu apă fierbinte. Puteți folosi chiar și un burete de vase pentru a curăța coaja. În plus, fructele se pot lăsa aproximativ 15 minute în apă, la care se poate adăuga puțin bicarbonat de sodiu.

Medicii nu recomandă utilizarea cojii de citrice. Este tratată cu pesticide și fungicide, iar aceste substanțe pot dăuna organismului, mai ales cînd este vorba de copiii sub trei ani.


„Un copil care are orice manifestări alergice este strict interzis să consume citrice. Adulții care suferă de aciditate crescută, în cazul în care mănîncă mai mult de unul sau două fructe pe zi pot avea probleme digestive, ca să nu mai vorbim de o reacție alergică. Nu este recomandat consumul pe stomacul gol, cel mai bine este să le consumați între mese.

Părerile despre utilizarea cojii în rîndul consumatorilor sînt împărțite. Unii o aruncă, în timp ce alții o folosesc pentru a face diverse produse de patiserie, prepară ceai cu ea.

''Au multe vitamine, copiii le mănîncă, acum sînt în sezon. Facem ceai din cătină și portocala, sînt vitamine, sănătoase, întaresc sistemul imunitar. Spălăm portocala, o tăiem felii cu coaja și mîncăm.”

„Chiar zilele trecute am cumpărat un kilogram de lămîi.
- Cum le folosești?
- L-am pus in ceai, asa le consum și le mai pun într-un borcan cu miere.
- Folosiți și coaja de lămîie?
- Da, o mănînc întreagă, cu coajă, ca să nu mă doară gîtul și să nu mă îmbolnăvesc de gripa.
- Le spălați?
- Desigur, de mai multe ori, pentru că sînt aduse de departe, nu sînt ale noastre.”

"Nu folosim, aruncăm, avem propriile noastre ceaiuri. Nu știm ce este acolo. Nu știm cît de mult nitrat este în coajă și asta ar putea fi o problemă."

„Ceai, da. Cît mai mult.
- Cu coajă de citrice?
- Da, și lămîie, cu ierburile pe care le-am cules.
- Cum le controlați?
- Să nu fie astfel de pete, nu sînt bune. Alegem calitative.

„Folosim pentru că avem nevoie de vitamine.
- Faceți ceai sau vin fiert cu coaja de portocală?
- Nu folosim vin și nu folosim coajă de portocală în ceai, ci doar fructe”.

În Piața Centrală a capitalei, clementinele costă de la 25 la 28 de lei kilogramul, lămîile pot fi cumpărate cu 15 lei, iar portocalele variază de la 32 la 35 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?