Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Aspecte privind impozitarea cetățenilor străini angajați în Republica Moldova fără prezență fizică

24 iul. 2023,, 12:00   Societate
4234 0

Cetățenii străini se vor putea angaja în cîmpul muncii în R.Moldova fără a fi necesară obținerea dreptului de ședere în scop de muncă și a permisului de ședere în scop de muncă.

În acest sens, Serviciul Fiscal de Stat informează despre o serie de intervenții în legislația națională.

Conform noilor prevederi, străinul care a fost luat la evidență inițială cu atribuirea numărului de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP), cu sau fără eliberarea actelor de identitate, fără prezența acestuia pe teritoriul Republicii Moldova, este în drept să presteze muncă fără obținerea unei vize, a dreptului de aflare sau a dreptului de ședere provizorie, fără obținerea prealabilă a dreptului de ședere provizorie în scop de muncă și a unui permis de ședere provizorie cu condiția îndeplinirii cumulative a următoarelor condiții:

a) lucrătorul imigrant deține număr de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) și identitate electronică în condițiile legii;

b) lucrătorul imigrant nu se află și nu se va afla pe durata prestării muncii pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă care depășește dreptul de ședere în condițiile prezentei legi;


c) lucrătorul imigrant nu are calitatea de rezident al Republicii Moldova în condițiile Codului fiscal al Republicii Moldova;

d) munca se prestează în baza contractului individual de muncă încheiat în formă de document electronic, semnat cu semnătura electronică calificată, eliberată în condițiile legii.

Dacă, la inițierea raporturilor de muncă sau pe durata acestora, nu îndeplinește cel puțin una dintre condițiile indicate mai sus, solicitantul nu este în drept să beneficieze de regimul respectiv. În acest caz, străinul este în drept să desfășoare munca în condițiile generale prevăzute de legislație.

Totodată, străinii angajați în condițiile menționate nu au obligația asigurării obligatorii de asistență medicală și asigurării obligatorii în sistemul public de asigurări sociale.

Impozitarea persoanelor fizice nerezidente se efectuează prin prisma Cap. 11 „Impozitarea nerezidenților. Prevederi speciale pentru tratatele internaționale”, iar în temeiul art. 163 din Codul fiscal, în Nota de informare privind salariul şi alte plăţi efectuate de către angajator în folosul angajaţilor, precum şi plăţile achitate rezidenţilor din alte surse de venit decât salariul şi impozitul pe venit reţinut din aceste plăţi, după caz, se va indica numărul actului de identitate a cetățeanului străin, similar codului fiscal în Republica Moldova.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?