X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Societatea are nevoie de preoți înțelepți și de o biserică puternică

27 oct. 2023,, 15:36 (reactualizat 28 oct. 2023,, 07:44)   Societate
3488 0

Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române a venit cu o reacție privind decizia sinodului Biserici Ortodoxe din Moldova, de a caterisi șase slujitori bisericești.

Este vorba despre protoiereul Ilie Munteanu, protoiereul Alexei Sîrbu, protoiereul Teodor Pelin, protoiereul Vasile Enachi, protoiereul Ioan Gangan şi protoiereul Ioan Solonaru.

“Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române a luat act cu mâhnire și profundă indignare despre decizia neîntemeiată a sinodului autointitulatei „Biserici Ortodoxe din Moldova”, subordonată Patriarhiei Moscovei de a caterisi șase preoți slujitori care s-au alăturat, plini de curaj, Mitropoliei Basarabiei, din subordinea Patriarhiei Române, în căutarea unei slujiri ecleziastice, în acord cu valorile și identitatea etnică românească. Decizia de caterisire a respectivilor preoți este nevalidă, neavând fundamentare reală din perspectivă teologică și canonică și are un repetat impact negativ asupra credincioșilor, respectiv asupra opiniei publice din Republica Moldova, prin dezinformarea în masă a celor neinformați temeinic din perspectivă teologică sau istorică”, scrie într-un mesaj postat de Mitropolia Basarabiei.

Instituția bisericească mai menționează că, “Mitropolia Basarabiei, este singura instituție bisericească care a avut și continuă să aibă jurisdicție canonică asupra teritoriului actual al Republicii Moldova. Prin urmare, acțiunile Sinodului autointitulatei „Biserici Ortodoxe din Moldova” sau „Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove” sunt în contradicție cu însăși canoanele Bisericii și istoria jurisdicției bisericești, pe care le invocă pripit”.

Protestul Mitropoliei Basarabiei față de caterisirea de către Mitropolia Moldovei a șase preoți care au decis să treacă la Mitropolia Basarabiei este ridicol, fără sens și nebisericesc și arată că situația aici este extrem de politică, nu religioasă.


O astfel de opinie pentru Noi.md a exprimat părintele Vitalie (Șincari) al bisericii Sf. Gheorghe din Chișinău, comentînd decizia Mitropoliei Moldovei și reacția Mitropoliei Basarabiei la aceasta.

El a menționat că Biserica, ca orice organizație, are propriul statut, care conține reguli care se referă la viața sa internă și sînt reguli canonice care există din vecii vecilor, de cînd a apărut Biserica Ortodoxă în lume, care sînt respectate de toți Mitropoliții și sînt obligatorii, luate în considerare în situația în care judecata din interiorul bisericii se ocupă de ilegalitatea sau incorectitudinea anumitor acțiuni.

Părintele Vitalie a explicat că procedura de tranziție este prevăzută în Statutul Bisericii și dacă un preot dorește să treacă de la o biserică la alta, de exemplu, de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, atunci aceasta se face conform regulilor de tranziție.

"Orice act insidios de încălcare a unor astfel de reguli este o încălcare absolut clară și necesită măsuri disciplinare. Este ca și cum un membru al unei fracțiuni a Parlamentului ar trece într-o altă fracțiune. Aici avem aceeași situație. Prin urmare, spunem și explicăm clar faptul răspopirii preoților, că trecerea la o altă Biserică este o încălcare a regulilor, limitelor și cadrului Bisericii, iar noi, ca oameni de unde ei au provenit, de la care au primit preoția, distincții, declarăm că prin acest act au încălcat regulile vieții bisericești la nivel intern și la nivelul întregii Biserici, și îi excomunicăm de noi înșine, îi privăm de demnitate și distincții", a subliniat părintele bisericii Sf. Gheorghe din Chișinău.

Potrivit acestuia, conform Statutului, conform regulilor, o altă Biserică nu are dreptul să primească preoți excomunicați, interziși sau botezați în Biserica lor natală.

"Dar datorită faptului că situația de aici este una extrem de politică, nu religioasă, este clar de ce Mitropolia Basarabiei a înaintat un protest și încă unul absolut nereușit. Mie în locul lor mi-ar fi rușine să scriu astfel de proteste, pentru că protestul lor nu a fost canonic. În el ei vorbesc despre componenta națională a Bisericii, uitînd că Biserica este supranațională, în ea nu există nici greci, nici evrei, și faptul că flutură regula că vor să fie identici cu românii și pentru aceasta trec la biserica românească identică - este ridicol, pentru că Biserica Ortodoxă Rusă a Patriarhiei Moscovei este o formațiune multinațională a Bisericii. Ea include mii de naționalități. Eu sînt preot evreu. Și nu se întîmplă nimic, cumva locuiesc aici și chiar sînt preot. Prin urmare, protestul Mitropoliei Basarabiei este ridicol, fără sens și nebisericesc. Adică, ei de-ar fi adus măcar niște reguli bisericești...", a remarcat părintele Vitalie.

El a subliniat că Mitropolia Moldovei a precizat clar regulile conform cărora un preot care trece în mod trădător la o altă epahie sau încalcă legătura canonică, este excomunicat din biserica sa, i se interzice să oficieze slujbe în biserică.

"Așadar, din punct de vedere tehnic totul este simplu și clar. Mitropolitul nostru, Sinodul nostru au dreptul să facă acest lucru. Un alt lucru este că Mitropolia Basarabiei, prin răspunsul lor în această situație, și-a arătat fața, a arătat că este interesată de proiectul pur politic. Adică "Moldova este România. România este de sortul întîi. Vă vom obliga să fiți români". Acest lucru este în avantajul realității politice de astăzi. Autoritățile îi vor aplauda. Au primit înregistrarea. Tehnic, zona pentru scandaluri este deschisă, ne vom "distra" nu doar un an", a spus părintele bisericii Sf. Gheorghe din Chișinău.

Preasfintitul Siluan, care este și membru al sinodul Bisericii ortodoxe din Moldova, a declarat pentru Noi.md că între cele două mitropolii nu există nici un conflic, iar deciziile sinodului sînt consecință a încălcării jurămîntului.

“Dar nu avem niciun conflict. Preoții care au fost caterisiți au fost slujitori ai Mitropoliei Moldovei și au depus jurămînt față de Mitropolia Moldovei, ei și-au încălcat jurământul”, a spus el.

În același timp, președintele DAAC Hermes S.A. și președintele Comitetului de Conducere al DAAC Hermes Grup S.A., Vasile Chirtoca, este de părerea că există, de asemenea, opțiunea unirii celor două Mitropolii Ortodoxe din Republica Moldova într-o singură Biserică Ortodoxă autocefală, dar aceasta este o cale lungă și dificilă, necesitînd consimțămîntul celor două patriarhii, ceea ce este posibil atunci cînd statul moldovenesc modern va deveni mai puternic și își va spori semnificativ autoritatea pe scena internațională.

Atît Mitropolia Moldovei, cît și Mitropolia Basarabiei nu trebuie să divizeze preoții și creștinii, dar dimpotrivă să îi adune și să îi unească în numele lui Hristos, să le cultive credința și să promoveze dragostea față de Dumnezeu, familie și patrie.

Opinia a fost expusă de analistul politic Nicolae Pascaru, după ce Mitropolia Basarabiei s-a arătat indignată față de decizia ”neîntemeiată a sinodului autointitulatei „Biserici Ortodoxe din Moldova” de a caterisi șase preoți slujitori care s-au alăturat Mitropoliei Basarabiei, din subordinea Patriarhiei Române”.

”Atît Mitropolia Moldovei, cît și Mitropolia Basarabiei nu trebuie să împartă creștinii dar trebuie să îi unească în numele lui Hristos. Ambele mitropolii au același valori și slujesc unui singur Dumnezeu. Astfel de subiecte ar fi bine să nu ia amploare ca să nu escaladeze la fel cum s-a întîmplat în Ucraina. Mitropolia Moldovei nu a fost niciodată un plațdarm al lumii ruse, Mitropolia Moldovei este o biserică independentă, noi probabil avem unul din cei mai înțelepți Mitropoliți care cu multă înțelepciune și răbdare a știut să păstreze pacea în rîndul credincioșilor și a reușit să construiască biserici și Mănăstiri cu ajutorul oamenilor dar și a clericilor. Aceste lucruri bune trebuie să unească creștinii, chiar dacă organizațiile nu se vor uni niciodată, însă enoriașii celor două mitropolii trebuie să își unească forțele întru promovarea dragostei faă de Dumenezeu, față de familie și față de patrie. Cel puțin lumea ortodoxă nu trebuie să stea pe baricade, dar să promoveze valorile creștine indiferent de Mitropolia pentru care slujește”, a declarat Pascaru.

Totodată acesta a spus că lumea creștină trebuie să își unească forțele pentru a lupta cu zecile de secte care au apărut în ultimii ani la noi în țară și care promovează valori cu totul diferite decît cele creștine.

”Este un mit că la noi sînt 95% ortodoxi, noi avem o țară de biserici și mănăstiri pragul cărora în timpul slujbelor este pășit de oameni care îi poți număra pe degete. Oamenii nu trebuie să caute psihologi sau psihoterapeuți atunci cînd se confruntă cu probleme, dar trebuie să caute duhovnici adevărați care să le cultive iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele său așa cum este scris în Biblie”, a menționat Pascaru.

Potrivit analistului, într-o lume nebună a pandemiilor, războaielor și a minciunilor politice, societatea ca niciodată are nevoie de preoți înțelepți și de o biserică puternică.

18
2
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?