Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Noi pîrghii pentru Inspectoratul de Stat al Muncii în vederea combaterii muncii informale

7 dec. 2022,, 18:45   Societate
2886 0

Un proiect de hotărîre care oferă noi pîrghii Inspectoratului de Stat al Muncii în vederea combaterii muncii informale, a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri în ședința din 7 decembrie curent, transmite agora.

Prevederile adoptate prevăd modificarea Legii privind Inspectoratul de Stat al Muncii, Codului contravențional, Legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător și Legii privind sistemul public de asigurări sociale.

Conform modificărilor, inspectorii muncii vor fi abilitați cu dreptul de a efectua controale inopinate în baza informației susținute de probe privind munca nedeclarată sau subdeclarată. Aceasta va permite identificarea mai eficientă a cazurilor de muncă nedeclarată.

De asemenea, Inspectoratul de Stat al Muncii va putea examina contravențiile privind munca nedeclarată și subdeclarată și aplica sancțiuni fără a se adresa instanțelor de judecată. Totodată, va putea aplica metode şi surse indirecte de estimare a cuantumului contribuțiilor neplătite la depistarea cazurilor de achitare a salariilor „în plic”.

Concomitent, Inspectoratul de Stat al Muncii va sesiza Serviciul Fiscal de Stat despre constatarea utilizării în activitatea angajatorilor a muncii informale.


Proiectul propune și introducerea unor incompatibilități privind funcția de inspector de muncă pentru a asigura reguli minime de integritate profesională în activitatea de inspector, în conformitate cu prevederile Codului Global de Integritate pentru Inspecția Muncii.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2021, circa 192.000 de persoane lucrau informal, majoritatea în agricultură, construcții, comerț și industrie, munca nedeclarată constituind aproape un sfert din economia Republicii Moldova. Drept consecință, în 2022 există un deficit de aproape 5 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale, iar pierderile fiscale totale sînt estimate la 15 miliarde de lei anual.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?