Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Moldsilva, găsită cu ”păcate”

22 dec. 2021,, 09:13   Societate
3432 0

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a examinat raportul auditului referitor la administrarea și gestionarea fondului forestier de către Agenția Moldsilva și a venit cu precizări.

Printre cele mai semnificative carențe depistate se numără: depășirea indicatorilor de tăiere și colectare a masei lemnoase, lipsa unui managment adecvat din partea responsabililor, carențe la plata arendei pentru folosirea terenurilor forestiere, dar și altele.

Potrivit auditului, interpretarea și aplicarea eronată a normelor de drept de către Agenția Moldsilva, a generat condiții de efectuare a tranzacțiilor de cesiune a drepturilor de arendă aferente terenurilor din fondul forestier, creînd premisele necesare terților de valorificare a acestora prin aranjamente, valoarea cărora ar putea fi estimată la circa 5,8 mil. euro.

Totodată, auditul a constatat în urma examinării raportului că, deși activitatea gărzii forestiere este de a asigura paza pădurilor prin combaterea și prevenirea tăierilor ilicite, activitatea acesteia pentru anii 2017-2020, a fost axată mai mult pe activități ce țin de supravegherea regimului silvic, decît pe combaterea fenomenului de tăieri ilicite.

S-a constatat și lipsa unor depozite centralizate pentru păstrarea masei lemnoase obținute în urma tăierilor, ceea ce a alimentat managementul defectuos instituit în cadrul unor entități silvice în procesul de gestionare a stocurilor. De exemplu, pe teritoriul secției de producere a Întreprinderii Silvice Glodeni, au fost depozitate cantități mari de producție lemnoasă, care este păstrată contrar normelor tehnice, o parte impunătoare fiind în stare de putrefacție.


Potrivit reprezentanților Curții de Conturi, numărul de gardieni, aprobați prin statele de personal este unul insuficient, astfel că progrese în domeniul combaterii și prevenirii fenomenului de tăieri ilicite nu au fost înregistrate. Astfe, pentru a combate fenomenul tăierilor ilicite, există necesitatea de reformare și fortificare a institutului de Gardă forestieră, cu examinarea practicilor altor țări.

În baza constatărilor de audit, Curtea de Conturi a înaintat recomandări în vederea consolidării capacităților de administrare și gestionare a terenurilor fondului forestier și asigurarea durabilității terenurilor silvice.

În cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a făcut mai multe declarații despre demisiile de la Ministerul Mediului și corupția de la Agenţia Moldsilva.

Ministra susține că de la începutul mandatului său mai mulți funcționari din sistem au plecat, deoarece în cadrul instituților au fost pornite mai multe investigații, pentru a fi depistate schemele de corupție în eliberarea autorizațiilor. Cea mai coruptă ramură se dovedește a fi cea silvică. Potrivit ministrei, pînă în prezent au fost descoperite peste 100 de autorizații care au fost eliberate pentru defrișări ilegale în pădurile din țară.

O investigație realizată pentru „Cutia Neagră Plus” a demonstra cum vilele de lux, restauratele, relețele de canalizare și gaze au fost construite pe fondul forestier.

Potrivit investigației, pădurea Durlești, se încearcă a fi transformată într-un sătuc de lux. Casele apar una după alta printre copaci sau în locul copacilor, iar autoritățile par a fi neputincioase să oprească dezmățul. Pădurea este ciopîrțită, după ce arendașii a zeci de hectare de teren forestier au inițiat proiecte grandioase de construcție. Restaurante, case de vacanță cu două etaje, drumuri cu asfalt, apeducte, rețele de canalizare și chiar de gaze – toate în pădure, deși legislația permite doar construcții ușor demontabile.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?