Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4006

În sudul Moldovei a fost inaugurată o expoziție dedicată Zilei cosmonauticii

14 apr. 2023,, 14:30   Societate
3252 0

Expoziția "Gagarin al nostru", dedicată Zilei cosmonauticii, a fost deschisă la Comrat, la Liceul Teoretic ”Dmitrii Mavrodi”.

Expoziția a fost inaugurată de directorul Centrului rus de știință și cultură din Chișinău, Andrei Muraviev.

El le-a spus elevilor și cadrelor didactice că expoziția dedicată lui Iurii Gagarin a fost pregătită de specialiștii Muzeului Memorial al Cosmonauticii (Moscova).

În această expoziție, primul cosmonaut al planetei este prezentat în diferite ipostaze: pilot, atlet, familist, lider și figură publică. În fiecare dintre aceste roluri, Iuri Alexeevici a rămas indubitabil un om cu o inimă deschisă și suflet mare. Numele primului cosmonaut de pe Pămînt, Iurii Alexeevici Gagarin, a intrat pentru totdeauna în istoria omenirii.

Șeful CRSC a menționat că anul viitor se vor împlini 90 de ani de la nașterea lui Iurii Gagarin și a invitat elevii de la liceu să participe la evenimente dedicate temei spațiale și cuceritorilor spațiului. Biblioteca Liceului a primit în dar un set de cărți din literatura clasică rusă și cărți de referință despre marii artiști și muzicieni ruși.


În perioada sovietică Moldova a adus o contribuție semnificativă la explorarea spațiului. Fabricile "Mezon", "Signal", "Scetmaș", "Microprovod" și alte întreprinderi produceau piese electronice, instrumente și alte echipamente necesare pentru construcția navelor spațiale.

Republica a dezvoltat și a produs o peliculă fotografică specială, fiecare cadru fiind acoperit cu mai multe straturi dintr-un compus fotosensibil special, fapt ce permite să fie folosită în mod repetat în spațiu, precum și un creion care putea fi folosit în condiții de imponderabilitate.

Oamenii de știință și agricultorii din Moldova au devenit s-au numărat printre principalii creatori și producători de mîncare pentru cosmonauți. Pentru aceasta, în țară a început să fie folosită o nouă tehnologie de sublimare a fructelor și legumelor, producție de sucuri, piureuri de fructe și sosuri de legume. La recomandarea cosmonautului George Greciko, vinificatorii moldoveni au dezvoltat o băutură terapeutică și tonică "Kosmiceskii", care oferea energie cosmonauților în timpul zborului și îi ajuta să se recupereze după aterizare.

La fabricarea sa era folosit vin, suc de struguri, eleutherococcus, ginseng și diverse ierburi. Emblema băuturii, care este produsă și în prezent de ”Buchetul Moldovei” SA din orașul Dubăsari, a fost desenată de cosmonautul Alexei Leonov. Pe lîngă mîncare în tuburi, aici a fost dezvoltat și un dispozitiv pentru producerea biomasei - "carne spațială", din care cosmonautul Valentin Lebedev gătea bucate pe nava spațială Soiuz-13.

4
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?