X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Moldova a denunțat un nou acord de cooperare cu CSI, al treilea la număr

28 iun. 2023,, 12:04   Societate
3039 0

Guvernul Republicii Moldova continuă denunțarea acordurilor de cooperare cu țările membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), care și-au pierdut relevanța. Al treilea la număr este un acord de colaborare în domeniul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor excepționale.

Pînă în aceste momente, fără a avea acorduri speciale, Republica Moldova a fost implicată în ample operațiuni de salvare în cadrul misiunilor internaționale, cooperînd cu Centrul de coordonare a răspunsului la urgență al UE, cu Centrul euroatlantic de coordonare a răspunsului la dezastre, notează Noi.md cu referire la unimedia.

Pompierii și salvatorii moldoveni au participat în misiuni de salvare și lichidare a consecințelor indundațiilor în Indonezia, Bulgaria, România, la lichidarea incendiilor forestiere în Grecia, și mai recent, în Turcia, unde s-au alăturat căutărilor urbane și salvărilor de vieți omenești, după după producerea seismelor devastatoare.

Profesionalismul salvatorilor moldoveni a fost înalt apreciat de comunitatea europeană. Și în luna aprilie curent, Republica Moldova a fost invitată să se alăture echipei Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. Acest statut va aduce cetățenilor țării noastre servicii de protecție de cel mai înalt nivel, în cele mai complexe situații de criză.

Țara noastră va putea miza pe suport din partea celor 27 de țări ale UE și alte 9 state participante la acest mecanism. Iar atunci cînd o situație de urgență va depăși capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, pompierii și salvatorii moldoveni vor fi chemați să ofere suport prin intermediul Mecanismului, alături de colegii lor europeni.


Pe de altă parte, din momentul semnării, la 22 ianuarie 1993, a Acordului privind interacțiunea în domeniul preîntîmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, acesta a avut o aplicabilitate minimă pentru Republica Moldova. IGSU al MAI, în calitate de autoritate națională responsabilă de implementarea efectivă a acestui tratat, nu a fost implicată și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen în spațiul CSI.

3
2
0
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?