X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Expert: Clasa politică trebuie să se preocupe și de interesele generaţiilor viitoare

27 iul. 2018,, 09:50   Societate
2103 0

„Clasa politică trebuie să se preocupe și de interesele generațiilor viitoare, dar nu numai de viitoarele alegeri”, consideră experții care au participat la dezbaterile „Soluții legislative și politice, interne și externe pentru situația de conflict generată de invalidarea alegerilor de la Chișinău”, care au avut loc miercuri.

Analistul politic Anatol Țurcanu a menționat că „sursa problemei de invalidare a alegerilor primarului de Chișinău trebuie căutată în domeniul intereselor politice, cei care sunt cu adevărat responsabili de această hotărâre judecătorească cunosc bine ce riscuri implică aceasta și la ce consecințe va duce, iar acum rămâne ca doar comunitatea de experți și societatea civică să înțeleagă ce i-a determinat pe politicieni să recurgă la un astfel de scenariu”.

„Cea mai mare problemă constă în faptul că invalidarea alegerilor va deveni un instrument universal, iar cetățenii nu sunt protejați de o posibilă repetare a acestei situații în viitor (în contextul alegerilor parlamentare – „I.”). Invalidarea alegerilor primarului capitalei demonstrează că în Moldova situația depinde nu de legi, ci de voința politică dictată de anumite interese. Democrația din republică este într-o stare critică și, de aceea, o soluţie pentru această situație poate fi armonizarea clasei politice. Însă dacă reforma elitei nu va avea loc, atunci rezultatul ar putea fi o revoluție, după cum arată multe exemple istorice”, a spus el.

Fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, a subliniat că, „probabil, situația cu alegerile din Chișinău este primul caz în istorie: judecătorul, fiind un profesionist în domeniul dreptului, nu trebuie să ia decizia de invalidare fără o analiză adecvată a specialiștilor din domeniul tehnologiei informației, deoarece el nu poate determina gradul de influență a internetului sau rețelelor sociale asupra procesului electoral”.

Directorul de programe al organizației „Promo-LEX”, Pavel Postică, consideră că „decizia instanțelor de judecată demonstrează că în Moldova există un sistem al justiției selectiv: magistrații au recunoscut alegerile primarului în satul Jora de Mijloc, deși unul dintre candidați a depăşit cu mult limita de finanțare a campaniei electorale; iar la Chișinău rezultatele alegerilor au fost anulate, deși pentru încălcarea prevederilor referitor la agitaţia electorală este prevăzută doar o pedeapsă administrativă – amenda”.

„Cea mai mare îngrijorare este determinată de decizia CEC prin care a pus punct procesului electoral, fără un sfârșit logic al acestuia”, a subliniat expertul.

Șeful Biroului TASS în Moldova, Valeriu Demidețchi, s-a întrebat „dacă alegerile ar fi fost oare invalidate dacă ar fi câştigat Silvia Radu”.

„În istoria Moldovei contemporane, autoritățile nu și-au permis niciodată așa ceva, chiar și Vladimir Voronin, care este numit dictator. Iar forţele care se declară democratice au recurs la o asemenea măsură, de anulare a rezultatelor alegerilor. Disputa „dacă pot fi ignorate legile în caz de necesitate politică” va continua la nesfârşit, dar societatea moldovenească trebuie să impună autorităților anumite „linii roșii”, care nu pot fi trecute”, consideră jurnalistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?