X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Istoria unui preot-erou moldovean (VIDEO)

20 noi. 2018,, 10:30   Societate
4073 2

În BMoldova, au existat și există eroii proprii ai primului război mondial, care merită să fie omagiaţi de urmaşi. Unul dintre aceștia este preotul moldovean Alexandr Grigorievici Tarnoruţchi, care s-a învrednicit de trei ordine militare.

Istoria sa a fost relatată în emisiunea "Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova", de pe postul TV NTV-Moldova, informează Noi.md.
Autoarea a reamintit că Primul Război Mondial, 100 de ani de la sfîrșitul căruia au fost marcaţi de întreaga lume săptămîna trecută, a atins şi țara noastră. Pe atunci, cea mai mare parte a R. Moldova făcea parte din provincia rusă Basarabia.

Motiv pentru declanșarea războiului l-a constituit uciderea, în Serbia, a moștenitorului tronului austro-ungar, arhiducele Franz Ferdinand. Motivul asasinatului a stat în remodelarea coloniilor, a sferelor de influență între țările Antantei (Rusia, Anglia, Franța) și Alianţa Triplă (Germania, Austria-Ungaria și Italia).

Primul război mondial a fost primul conflict global. În el au ajuns implicate 38 din cele 59 de state independente, care existau la acel moment. În provincia Basarabia au fost amplasate depozite cu produse alimentare, furaje și muniții. Cele mai bune clădiri administrative și private din capitala provincială au fost recalificate în spitale militare și localuri de cazare pentru ofițeri.

300 de mii de locuitori ai Basarabiei au fost înrolaţi pe fronturile primului război mondial. La cimitirul ortodox central din capitala Moldovei (numit în popor cimitirul Armenesc) se află mai multe sectoare unde sînt înmormîntaţi eroi basarabeni ai acelui război. Totuşi, şi aici au fost încercări de a remodela istoria.


Potrivit inscripţiei de pe stela memorială, aceasta a fost instalată în memoria celor 15 mii de participanți la războiul ruso-japonez din 1904-1905, "care au devenit victime ale ambițiilor imperialiste ale Rusiei". Tot aici se menţionează că unii dintre aceștia au participat, mai tîrziu, la unificarea din 1918.

Președintele Comitetului Național Coordonator „Victoria”, Alexei Petrovici, care a ţinut un discurs la mormintele participanților la Primul Război Mondial, de la cimitirul armenesc, a menționat că, în prezent, aici au loc evenimente care nu întotdeauna îşi au explicaţie, cînd oamenii care se odihnesc aici sînt numiţi, din anumite motive, eroi ai unei alte ţări. El a dat citire unor documente din arhivele Ministerului Apărării din FR, din care rezultă că oamenii care-şi au aici locul de odihnă veşnică au luptat pentru Imperiul Rus, fiind cetăţeni ai acestuia, și au fost decoraţi cu distincţii ale Imperiului Rus.

"Există un pachet întreg de astfel de documente... Aceste documente ar trebui să le dea de înţeles tuturor celor care încearcă să remodeleze și să rescrie istoria că în acest sector al cimitirului armenesc se odihnesc soldații armatei imperiale ruse", a menţionat președintele comitetului național coordonator "Victoria".

După cum a subliniat autoarea programului, printre ei figurează şi sublocotenentul Dmitri Nikolaevici Mici, care a primit post-mortem Ordinul Sfîntului Gheorghe de gradul IV. Încă un sublocotenent, Alexandr Odosevici. Pe monumentul său este gravat „Alexandru” şi nu „Alexandr”. Și astfel de inexactități în prenume sînt multe. Totuşi, dreptatea va fi restabilită. Sectorul îşi va redobîndi denumirea corectă, iar eroii îşi vor primi prenumele pe care le aveau în realitate.

Printre cei care au plecat din Basarabia pe frontul primului război mondial au fost şi preoți. Pe lîngă Eparhia de Chișinău a fost înfiinţat "Detașamentul spiritual din Basarabia". Membri ai acestuia au devenit 35 de preoți, printre care și Alexandr G. Tarnoruţchi. Împreună cu ceilalți părinţi sfinți, înainte de a se duce la front, a absolvit cursuri medicale.

După cum a spus istoricul local Vladimir Tarnakin, toți erau tineri și aveau o constituţie atletică. Echipa spirituală putea nu numai să citească rugăciuni, să-i consoleze pe soldați pe cîmpul de luptă, dar și să ofere un prim ajutor medical calitativ, de exemplu, să aplice bandaj unui rănit, să-l consoleze. În același timp, ca şi orice militari, preoții știau să tragă din armă.

În ianuarie 1915, detașamentul spiritual a fost trimis pe front. Tarnoruţchi a căutat să fie mai aproape de credincioşi. Adică, în tranșee.
Iată ce a scris comandantul regimentului 318-lea din regiunea Chernoyarsk Kushakov în mesajul său: "Au fost cazuri cînd părintele Alexandr, venea la mine și spunea că merge în tranșee. "Aici, spunea el, în condițiile de viață pe pozițiile de luptă, nu-i poţi aduna pe soldați pentru conversație, așadar voi merge prin tranșee; este chiar mai aproape de ei și noi toți sîntem mai aproape de Dumnezeu ".

Tot alături de soldați a fost părintele Alexandr şi în timpul luptelor. La 16 iulie 1916, un regiment rus, unele companii ale căruia număra nu mai mult de 30 de baionete, în timpul unui atac a capturat 32 de ofițeri și aproximativ 1000 de militari de rang mai mic, 11 mitraliere și alte arme. Soldaţii au fost conduşi în atac de preotul Tarnoruţchi.

Potrivit istoricului local, Vladimir Tarnakin, aflîndu-se în rîndurile armatei active în perioada ianuarie, 1915 – octombrie, 1916, Alexandr G. Tarnoruţchi a reușit să obțină trei ordine militare – Ordinul „Sfînta Anna” de gradul al doilea și al treilea, Crucea de Aur pe panglica Sf. Gheorge, Ordinul Sfîntului Cneaz Vladimir de gradul al patrulea. El a fost prezentat post-mortem la Ordinul Sfîntului Gheorghe Victorios.

Părintele Alexandr a fost înmormîntat lîngă biserica „Sfîntul Gheorghe” din capitală. Tot acolo, în memoria eroului, este montată o placă memorială. "Astfel, în Basarabia, acum și în Moldova, au existat şi există eroii proprii ai primul război mondial. Ei merită să fie omagiaţi de urmaşi", a subliniat Elena Leviţkaia-Pahomova.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?