Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Tensiuni în Parlament din cauza legii privind „liberalizarea capitalului”

16 dec. 2016,, 15:57   Politică
8700 4

Foto: bizlaw.md

Proiectul legii privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală propus de un grup de deputați ai coaliției a stîrnit un val de critici la Parlament, notează Noi.md.


Inițiativa a fost prezentată de spicherul Legislativului, Andrian Candu, care a argumentat că astfel autoritățile își propun să lupte cu economia tenebră. Democratul a dezmințit informația furnizată de reprezentanții societății civile, precum că scopul acestei legi este de a legaliza fondurile provenite din furtul miliardului.

„Această lege nu se aplică bunurilor provenite din activitatea infracțională, cu atît mai mult din furtul bancar. Legea nu scutește de pedeapsa penală acele persoane care au obținut bunuri din infracțiuni”, a explicat astăzi Candu.

Argumentele prezentate nu i-a convins însă pe deputații opoziției, și nici pe unii liberali. „Acest proiect e generator de tensiune în societate. Promovarea legii se face cu o viteză cosmică. E culmea să le zici oamenilor că trebuie să le mărești vîrsta de pensionare, iar pe de altă parte să legalizezi marile hoții. Nu mi se par sincere intențiile guvernării de «a înălbi» economia”, a menționat deputatul PLDM Grigore Cobzac.

„Intenția de stimulare fiscală poate fi bună, în cazul în care nu lasă loc de interpretare, de aceea trebuie să fie clar stipulat că bunurile provenite spălări de bani nu cad sub incidența acestei legi”, a spus deputatul PL Roman Boțan.

„În partea ce ține de legalizarea capitalului este un lucru greu de înțeles. Ce cîștigă statul nostru de la asta?”, a întrebat deputata comunistă Maria Postoico. În replică, Andrian Candu a menționat că obiectivul principal este a aduce în țara fluxurile financiare tăinuite în zonele off-shore.

O altă deputată comunistă Elena Bodnarenco s-a interesat dacă această lege va stopa practica ilegală la care recurg majoritatea demnitarilor de a-și înregistra averile pe numele rudelor.

„Consider că mecanismul de liberalizare a capitalului în partea ce ține de funcționarii de stat nu va avea efect”, a răspuns președintele Comisiei economie, Ștefan Creangă.

În cele din urmă, proiectul privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală a fost adoptat în prima lectură.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?