Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

EXCLUSIV: Comisia de la Veneția s-a pronunțat asupra proiectului „Big Brother”

12 dec. 2016,, 18:00   Societate
6352 0
ЭКСКЛЮЗИВ: Венецианская комиссия вынесла вердикт по законопроекту «Big Brother»
Foto: lb.ua

Comisia de la Veneția a aprobat, în cadrul celei de-a 109-a ședințe, care s-a desfășurat în perioada 9-10 decembrie, avizul privind proiectul de lege nr. 161, cunoscut ca Legea „Big Brother”.


Informația a fost comunicată pentru NOI.md de șefa Secției pentru relații externe a Comisiei de la Veneția, Tatiana Mîșelova.

„Avizul privind proiectul de lege va fi publicat în scurt timp pe site-ul Comisiei de la Veneția. În prezent, sînt examinate alte amendamente legislative legate de acest proiect, care depășesc cadrul documentului. La următoarea sesiune plenară vom adopta încă un aviz pe marginea acestei chestiuni”, a comunicat reprezentantul oficial al Comisiei de la Veneția.

Legea „Big Brother” are ca scop îmbunătățirea legislației moldovenești în domeniul securității informaționale, protecția informației, combaterea crimelor cibernetice și abuzurilor față de copii. Potrivit experților, în aviz este prezentată opinia comună a Comisiei de la Veneția și a Directoratului General pentru Drepturile Omului și Supremația Legii al Consiliului Europei.

„Reprezentanții Consiliului Europei au apreciat în general pozitiv conținutul proiectului de lege, considerînd că adoptarea acestuia va contribui la implementarea standardelor europene și internaționale în Moldova. Totodată, pentru autoritățile moldovene au fost formulate un șir de recomandări de care urmează să se țină cont la definitivarea proiectului de lege”, a anunțat pentru NOI.md directorul Institutului de Politică Informațională, reprezentantul Fundației pentru Dezvoltarea Securității (SecDev Foundation), Alexei Marciuc.

Potrivit expertului, recomandările se referă, în primul rînd, la reglementarea legislativă a intercepției informației electronice, inclusiv la temeiurile și procedurile de interceptare, transmiterea datelor obținute între instituții, metodele de cercetare a datelor, particularitățile de păstrare și nimicire a informației. Totodată, se propune îmbunătățirea articolelor Codului penal care se referă la răspunderea pentru accesul neautorizat la informația electronică, precum și pentru pornografia infantilă.

În încheiere se menționează că Comisia de la Veneția și Directoratul General pentru Drepturile Omului și Supremația Legii al Consiliului Europei sînt dispuși să ofere autorităților Moldovei orice asistență suplimentară, în caz de necesitate. În Moldova sînt realizate un șir de proiecte menite să asigure cooperarea la nivel internațional, de stat și particular la investigarea crimelor cibernetice.

Potrivit lui Alexei Marciuc, la examinarea Comisiei de la Veneția se mai află proiectul de lege nr. 281, care urmează să fie avizat în martie 2017. Documentul se referă la regulile de desfășurare a acțiunilor speciale și reformarea Serviciului de Informații și Securitate, inclusiv extinderea competențelor în domeniul asigurării securității în afara cadrului de cercetare penală.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?