X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

În Transnistria, pentru a şasea oară a fost ales şeful ”statului”

12 dec. 2016,, 10:15   Politică
4727 4
В Приднестровье в шестой раз выбирали главу государства
Foto: novostipmr.com

Locuitorii din autoproclamata RMN pentru a şasea oară și-au ales preşedintele.


În primele patru alegeri a învins Igor Smirnov, din primul tur.

A cincea rundă de alegeri ale şefului statului, în anul 2011, s-a desfăşurat în două etape. Conform primului tur, care a avut loc la 11 decembrie, nimeni dintre cei şase candidaţi nu a reuşit să acumuleze 50%+1 vot. În turul doi au acces Evgheni Şevciuk (38,53% sufragii în primul tur) şi Anatoli Kaminski (26,48% voturi în primul tur). Prezenţa alegătorilor a fost de 58,88%.

Preşedintele în exerciţiu la acel moment, Igor Smirnov, conform rezultatelor primului tur, s-a situat doar pe locul trei (24,82% din voturi) şi a fost eliminat din cursa electorală.

În turul al doilea, care a avut loc la 25 decembrie, Evgheni Şevciuk a repurtat o victorie sigură. Prezenţa alegătorilor fiind de 52,46%, el a fost susţinut de 73,88% dintre persoanele venite la secţiile de vot. Rezultatul lui Kaminski, din contra, s-a înrăutăţit considerabil – 19,6%.

În anul 2016, iniţial şi-au manifestat intenţia de a candida la postul de preşedinte 13 persoane. Trei dintre ei ulterior şi-au retras candidaturile, încă unul nici nu a început colectarea semnăturilor. Încă doi pretendenţi – Evgheni Viuşkov şi Grigore Maracuţa – nu au fost înregistraţi în calitate de candidaţi.

Cauza refuzului de a-l înregistra pe Viuşkov a fost procentul înalt de semnături neautentice pentru susţinerea lui, pe care fiecare candidat trebuie să le prezinte CEC. Grigore Maracuţa nu a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală, pentru că el în ultimul un an şi jumătate a locuit permanent în oraşul Koroliov din regiunea Moscova a FR, nu pe teritoriul Transnistriei.

Ca rezultat, legitimaţii de candidat au obţinut 7 persoane: preşedintele în exerciţiu Evgheni Şevciuk, preşedintele Sovietului Suprem, Vadim Krasnoseliski, fostul ministru al afacerilor interne Ghennadi Kuzmicev, procurorul RMN, Alexandr Deli, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Vladimir Grigoriev, deputatul în Sovietul Suprem, preşedintele Partidului Comunist din Transnistria, Oleg Horjan, videobloggerul Irina Vasilachii.

La 1 decembrie însă, prin decizia Judecătoriei orăşeneşti Tiraspol, înregistrarea lui Ghennadi Kuzmicev în calitate de candidat la postul de preşedinte a fost anulată. La 5 decembrie decizia primei instanţe a fost confirmată şi de Sovietul Suprem.

În consecință, la 11 decembrie 2016 alegătorii au avut posibilitatea să voteze pentru unul dintre cei şase candidaţi sau împotriva tuturor. Numele lui Kuzmicev a fost radiat manual din buletinele de vot.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?