X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Va reuși oare statul să monopolizeze piața farmaceutică?

7 dec. 2016,, 17:30   Economie
2092 0

Попытка государства монополизировать фармацевтический рынок. Удастся ли?
Foto: e-sanatate.md

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a adoptat astăzi o hotărîre cu privire la crearea societății pe acțiuni «Moldfarm», cu cota integrală a statului în fondul social.


Agenția Proprietății Publice va exercita funcția de deținător al acțiunilor societății nou fondate, iar Ministerului Sănătății i se va cesiona dreptul de acționar.

Se prevede că societatea respectivă va avea funcția de achiziționare, import, prestare, depozitare, comercializare a medicamentelor, produselor parafarmaceutice și dispozitivelor medicale, a remediilor narcotice și psihotrope, articolelor de parfumerie și cosmetice, articolelor de tehnică și optică medicală, în cadrul depozitului farmaceutic și farmaciei industriale. Se preconizează că Ministerul Finanțelor va transfera 20 de mii de lei pentru fondarea capitalului social al societății.

În nota explicativă se afirmă că această acțiune este un rezultat al crizei privind furnizarea medicamentelor, va favoriza pe viitor aprovizionarea cu medicamente mai corectă a sistemului de sănătate și că societatea respectivă va fi o pîrghie reală de asigurare a concurenței loiale în aprovizionarea cu medicamente, prin excluderea intermediarilor și procurarea medicamentelor la prețul producătorilor.

În acest mod Ministerul tinde să excludă achiziționarea și plasarea pe piața farmaceutică a medicamentelor propuse de importatori la prețuri exagerate, mult mai mari decît cele ale producătorilor. Și asta în condițiile existente, cînd importatorii și în prezent, la momentul încheierii contractelor cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, sînt obligați să prezinte prețurile producătorilor și prețurile propuse de ei. După care CNAM decide semnarea contractelor și este în drept să refuze în cazul unor prețuri mult mai mari decît cele ale producătorilor.

Deci la mijloc stă doar fondarea societății de stat prin intermediul căreia Ministerul Sănătății va încerca monopolizarea pieței farmaceutice. Iar promisiunea potrivit căreia se va asigura piața cu medicamente la prețurile producătorului nu este altceva decît o declarație goală, deoarece societatea creată inevitabil își va include în prețuri o oarecare marjă a sa, altfel nu va avea posibilitatea să existe. Deci așa-zisa concurență loială cu importatorii existenți se va limita doar la mărimea marjei la prețurile producătorilor. Și în conformitate cu legislația în vigoare, acest adaos este stabilit în mărime de 5-15%, în funcție de costul medicamentelor.

Semnificativ este faptul că adaosul permis de lege pentru farmacii este în medie de două ori mai mare față de cel pentru importatori – 13-25%. Deci, stabilind prin lege adaosul, care este mai mare pentru farmacii, se caută pîrghii regulatorii pentru importatori. Logic ar fi fost ca în prealabil să se argumenteze și să se revadă Legea cu privire la activitatea farmaceutică, prin care sînt legiferate adaosurile respective pentru importatori și farmacii.

Se prevede că Ministerul Sănătății, în termen de două luni, va înființa, înregistra și crea condițiile necesare pentru activitatea societății respective, după care, inevitabil, va veni o perioadă de contractare a medicamentelor de la producătorii externi de către societatea nou creată. Iar aceasta va dura un anumit timp. Și atunci, e foarte posibil că procedura propusă de contractare a medicamentelor pentru anul viitor va fi stopată, pînă la apariția pe piață a societății respective. Ori medicamentele vor fi contractate la prețuri dictate de importatorii existenți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?