X 
Eurovision stiri: 523
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4012

În Moldova va fi creată Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale

7 dec. 2016,, 13:26   Societate
2688 0

Foto: business24.ro

Reprezentanții majorității parlamentare au elaborat un proiect de lege care prevede înființarea Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI), comunică NOI.md.


Documentul a fost avizat astăzi pozitiv de către Comisia juridică a Parlamentului și urmează să fie examinat la ședința plenară. Potrivit concepției propuse, ARBI va activa ca organ de urmărire penală, aflat în subdiviziunea Centrului Național Anticorupție, și va beneficia de un buget separat. Instituția se va axa în special pe recuperarea bunurilor provenite din infracțiuni de corupție și de spălare de bani, iar scopul este de dezvolta capacitatea de intervenție a statului în acest sector.

„Necesitatea acestei legi este motivată de faptul că în Republica Moldova, deși există un șir de instituții abilitate să investigheze, să identifice și să recupereze bunurile provenite din infracțiuni, totuși activitatea acestora este disparată, nu există o coordonare, o instituție-cheie”, argumentează autorii.

Potrivit mecanismelor descrise în proiect, bunurile infracționale vor putea fi indisponibilizate fie prin aplicarea sechestrului de către instanța de judecată, fie prin înghețarea activelor, în baza ordinului ARBI. Instituția va participa la rețelele internaționale de profil și va beneficia de asistență juridică externă.

Șeful Agenției va fi selectat în urma unui concurs public desfășurat de CNA și numit în baza deciziei colegiului CNA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?