X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

În APG "au crescut" acţiunile coaliţiei Vlah-Dodon

6 dec. 2016,, 13:00   Politică
2817 2

Foto: enigagauziya.md

Conform rezultatelor turului doi al alegerilor, în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) "au crescut" acţiunile coaliţiei susţinătorilor başcanului Irina Vlah şi liderului Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, preşedintele ales al RM.


De această opinie este politologul Serghei Manastîrli.

El a scris în reţelele de socializare că în APG a reuşit cu greu să-şi menţină reprezentanţa şi grupul de deputaţi al fostului speaker Dmitri Constantinov.

"Coaliţia largă "Vlah-Dodon-Constantinov" cuprinde aproape jumătate din numărul deputaţilor aleşi. Avînd în vedere numărul mare de candidaţi independenţi aleşi (afară de coaliţie), sînt toate şansele ca majoritatea parlamentară şi funcţionarea în linişte a APG de legislatura a şasea să fie asigurată pentru cel puţin 1,5-2 ani", presupune expertul.

Caracterizînd situaţia susţinătorilor Partidului Democrat în APG, el a menţionat că aceştia "vor avea o reprezentanţă, însă nu una hotărîtoare".

"Astăzi deja PDM controlează direct sau indirect aproximativ 20% din mandatele deputaţilor aleşi. Apoi, prin negocieri, ei îşi vor creşte grupul de susţinători, însă nu vor putea avea o influenţă substanţială asupra politicii găgăuze. Cel puţin, la început", susţine Manastîrli.

În opinia lui, situaţia în APG seamănă mult cu cea din 2012, cînd doar implicarea din afară şi maşinaţiile la limita legii au permis partidului de la Chişinău să obţină pentru un timp majoritatea în Parlamentul autonomiei.

Apare întrebarea - cît de rentabil este să cheltuieşti acum jumătate de milion de euro în acest scop? Următorii 1,5-2 ani în parlamentul găgăuz vor trece sub semnul rezistenţei între coaliţia "Vlah-Dodon-Constantinov" şi grupul democraţilor", consideră politologul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?