Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Ce datorii are Transnistria la gazele rusești

5 dec. 2016,, 12:20   Economie
3285 0
Transmistria datorie gaz
Foto: zona-veri.my1.ru

Suma datoriei Transnistriei pentru gazele naturale rusești este în continuă creștere și astăzi depășește valoarea de 5 miliarde de dolari.


Acest fapt l-a comunicat întreprinderea „Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie”, citată de NOI.md.

Compania a prezentat aceste date în calitate de răspuns la declarațiile despre așa-numitele gaze „gratuite” pentru Transnistria, comentînd, totodată, tarifele la gaze pentru Transnistria și Moldova, precum și tarifele pentru consumatorii finali.

„Tiraspoltransgaz a menționat că în ultima perioadă, în cadrul campaniei electorale în Transnistria din ce în ce mai des se face remarcată substituirea unor noțiuni precum gazele „gratuite” și cele „neachitate, neplătite”.

Compania a prezentat explicația esenței acestor noțiuni, menționînd că gazele sînt livrate pe teritoriul Transnistriei în baza contractului încheiat între „Tiraspoltransgaz” și „Moldovagaz”, în cadrul livrărilor de gaze naturale efectuate de „Gazprom” pe teritoriul Moldovei și Transnistriei, în baza contractului încheiat între „Gazprom” și „Moldovagaz”.

Costul gazului livrat este stabilit de furnizor – „Gazprom„ – la prețuri de piață și este același atît pentru Moldova, cît și pentru Transnistria. Totodată, lipsesc unele acorduri oficiale cu Rusia privind acordarea locuitorilor Transnistriei a unei asistențe sub formă de livrări gratuite de gaze naturale. „Tiraspoltransgaz” a menționat că gazele livrate în regiune nu sînt gratuite, iar datoria pentru ele este fixată și revine companiei „Tiraspoltransgaz” în calitate de contragent potrivit contractului de livrare a gazelor și trebuie achitată. Astăzi valoarea datoriei depășește 5 miliarde de dolari.

După cum a comunicat Întreprinderea, „Moldovagaz” realizează unele acțiuni de pretenție și cercetare în vederea perceperii de la „Tiraspoltransgaz” a datoriei pentru gazele livrate pe teritoriul Transnistriei și neachitate, și în ziua de astăzi există hotărîrile instanțelor moldovenești pentru majoritatea datoriilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?