X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Moldova și Belarusul vor semna un acord de facilitare a comerțului reciproc

2 dec. 2016,, 11:40   Economie
3093 1
Moldova și Belarus vor semna un acord privind facilitarea comerțului reciproc
Foto: meatinfo.ru

Moldova și Belarusul intenționează să semneze un Acord interguvernamental privind sistemul de facilitare a comerțului reciproc, relatează NOI.md.


Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul acestui acord, precum și inițierea negocierilor în vederea semnării ulterioare a acestuia.

După cum a menționat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, semnarea acestui document va contribui la dezvoltarea sistemului de facilitare a comerțului reciproc între Moldova și Belarus prin intermediul schimbului de informații importante ce țin de circulația mărfurilor și mijloacelor de transport între state.

Acordul are menirea să consolideze relațiile de cooperare între serviciile vamale ale ambelor state în vederea sporirii eficienței și facilitării controlului vamal, simplificării procedurilor vamale, reducerii timpului necesar pentru devamarea și trecerea frontierei.

Octavian Armașu a specificat că relevanța semnării Acordului nominalizat reiese din importanța dezvoltării relațiilor economice externe între Moldova și Belarus, iar scopul final al acestuia este crearea unor condiții favorabile pentru facilitarea comerțului reciproc și protecția intereselor sociale și economice ale ambelor state.

Potrivit lui, încheierea acestui Acord va avea un efect pozitiv pentru protecția intereselor economice ale Moldovei și dezvoltarea economiei țării, va spori eficiența cooperării și coordonării activității serviciilor vamale ale Moldovei și Republicii Belarus în vederea facilitării și securizării comerțului reciproc.

Se așteaptă că documentul va fi semnat în cadrul vizitei la Chișinău a președintelui Comitetului Vamal de Stat al Republicii Belarus, preconizată pentru 12-16 decembrie 2016. Instituția responsabilă pentru negocieri, semnarea și implementarea Acordului nominalizat din partea moldovenească este Serviciul Vamal de pe lîngă Ministerul Finanțelor.

Pentru organizarea unui schimb informațional între serviciile vamale ale ambelor țări în viitor vor fi aprobate condițiile tehnice pentru schimb de informații. Persoanele responsabile pentru organizarea schimbului de informații vor fi numite în conformitate cu condițiile tehnice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?