X 
Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Rusia vrea normalizarea relaţiilor cu Moldova la livrarea producţiei

1 dec. 2016,, 10:15   Economie
2296 8
Россия хочет нормализации отношений с Молдовой по поставкам продукции
Foto: vzglead.md

Rusia nu vede obstacole în normalizarea relaţiilor cu Moldova în domeniul livrării producţiei şi este dispusă să examineze cooperarea într-un aspect larg, comunică NOI.md.


Acest lucru l-a declarat pentru RIA Novosti Alexei Alekseenko, consilier al şefului „Rosselhoznadzor”-ului.

„Noi o lungă perioadă de timp am încercat să normalizăm relaţiile cu Moldova, dar atunci existau anumite stranietăţi politice... Acum însă, eu cred că nu există niciun fel de obstacole şi noi sîntem dispuşi să examinăm cooperarea într-un aspect larg”, a spus Alexei Alekseenko.

Potrivit lui, Rusia anterior a propus Moldovei să semneze un acord de cooperare. „Acest fapt era, în primul rînd, în interesele lor, dar ei cereau să se elimine de acolo menţiunea despre corespunderea producţiei cu normele Rusiei şi ale Uniunii Vamale, existente la acel moment, deşi au promis că vor corespunde normelor, dar nu recunoşteau existenţa UV. Noi atunci nu am semnat acordul. Acum însă cred că toate s-au schimbat”, a menţionat Alexei Alekseenko.

„Deocamdată nu există înţelegeri şi date concrete ale controalelor reciproce între FR şi Moldova”, a adăugat el.

După cum menţionează presa rusă, relaţiile dintre Moscova şi Chişinău s-au înrăutăţit în vara anului 2014, cînd Parlamentul Moldovei a ratificat Acordul de asociere cu UE. Conform Acordului, republica trebuie să-și deschidă totalmente piaţa pentru mărfurile europene. Rusia, avînd temeri că prin Moldova se va efectua reexportul mărfurilor din UE, a instituit interdicţia temporară privind importul anumitor tipuri de produse moldovenești.

Din 22 iulie 2016 însă, „Rosselhoznadzor” a autorizat, în calitate de experiment, livrarea produselor de carantină ale 43 de întreprinderi din Moldova. Anterior instituţia a permis livrările de fructe moldoveneşti cîtorva zeci de companii din republică.

Potrivit mass-mediei, pe 29 noiembrie, ţările au convenit în cadrul şedinţei Comisiei interguvernamentale ruso-moldoveneşti asupra restabilirii relaţiilor comerciale. În documentul semnat de părţi se menţionează reducerea barierelor comerciale în condiţiile participării concomitente a Moldovei la regimul de liber schimb cu UE şi CSI.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?