Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4009

Timofti: Moldova împreună cu partenerii din NATO asigură pacea în Kosovo

29 noi. 2016,, 11:58   Politică
2522 2
Тимофти: Молдова вместе с партнерами из НАТО обеспечивает мир в Косово
Foto: tv7.md

Preşedintele Moldovei, comandantul suprem al forţelor armate, Nicolae Timofti, a declarat că "Moldova împreună cu partenerii din Alianţa Nord Atlantică asigură pacea în Kosovo".


El a făcut declarația marţi dimineaţă, în cadrul ceremoniei de detaşare a celui de-al şaselea contingent al Armatei Naţionale în misiunea KFOR de menţinere a păcii din Kosovo.

"În persoana dumneavoastră republica noastră demonstrează întregii comunităţi mondiale că este de încredere, ca unitate militară. În ultimii ani circa 200 de militari au trecut şcoala operaţiunii de menţinere a păcii în Kosovo, dînd dovadă de profesionalism. Vă doresc să urmaţi exemplul predecesorilor voştri", a menţionat şeful statului.

Ambasadorul Italiei în Moldova, Enrico Nunziata (pacificatorii din RM sînt dislocaţi la baza multinaţională Camp Vilaggio Italia din Kosovo - "I."), a spus că "Italia va susţine în continuare eforturile Guvernului Moldovei în operaţiunile sub egida ONU".

"Trebuie să înţelegem că, în condiţiile menţinerii statutului de neutralitate al Moldovei, implicarea ei în operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii într-o anumită regiune este importantă şi esenţială. Totodată, acest lucru se înscrie în Acordul de asociere pe care Moldova l-a semnat cu Uniunea Europeană. Militarii moldoveni împreună cu colegii italieni asigură securitatea într-o ţară a Uniunii Europene", a subliniat diplomatul.

Ministrul Apărării, Anatol Şalaru, a menţionat că detaşarea contingentului de pacificatori confirmă faptul că "Moldova este alături de NATO şi UE în familia popoarelor civilizate ale lumii".

"Sînteţi un exemplu de întruchipare a imaginii Moldovei la nivel mondial. Poporul din Kosovo are nevoie de ajutorul vostru. Fiţi demni de această onoare şi reveniţi acasă, unde sînteţi aşteptaţi cu drag", a spus el.

Militarii moldoveni sînt dislocaţi la baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, din localitatea Pech, Kosovo. Mandatul lor este de şase luni. Parlamentul Moldovei a aprobat participarea militarilor la operaţiunea de menţinere a păcii în Kosovo sub egida NATO şi UE la sfîrşitul anului 2013. Contingentul actual este format din 40 de militari, dintre care 33 vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare, şase genişti şi un ofiţer de stat major.

Participarea la operaţiune costă anual circa 2,5 milioane de dolari. Participarea Moldovei este finanţată de SUA şi Italia. Bugetul de stat al Moldovei acoperă doar o treime din cheltuielile de participare la operaţiunea de menţinere a păcii în Kosovo.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?